Po rychlém opečení a následném 10minutovém pečení v troubě o teplotě 200 °C jsou kotlety spolehlivě šťavnaté a chutné.
Odborná rada
Při pečení vepřových kotlet v troubě dbejte na to, abyste je nepropekli. Deset minut při teplotě 200 °C po rychlém opečení z obou stran by mělo být pro standardní, 2,5 cm silnou kotletu ideální.
Při přepečení mohou být kotlety suché a tvrdé. Níže popsaný dvoufázový postup, kdy se nejprve opečou a poté se 10 minut dopékají v troubě, se osvědčil, aby byly 2,5 cm silné kotlety pěkné a šťavnaté.
Pokud jsou kotlety tenké, přibližně centimetrové, není třeba je dopékat v troubě. Stačí je rychle opéct z obou stran. Jen se pomocí teploměru ujistěte, že jsou propečené.
Varianty
Nejlepší způsob, jak tento recept obměnit, je experimentovat s různými druhy koření. Uzená paprika je dobrou náhradou sladké papriky. Můžete také vyzkoušet špetku sušeného tymiánu.
Další variantou je použití jiného tuku na přípravu kotlet. Místo oleje použijte ghí.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 20 minut
- Celkem: 35 minut
- Počet porcí: 4 porce
Ingredience
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky černého pepře
- ½ lžíce papriky nebo uzené papriky
- 1 lžička česnekového prášku
- 4 vepřové kotlety
- olej
Postup
- Pokud jsou kotlety silné asi 2,5 cm, předehřejte troubu na 200 °C.
- V malé misce smíchejte kuchyňskou sůl, černý pepř, papriku a česnekový prášek.
- Směsí potřete vepřové kotlety z obou stran.
- Kotlety opečte.
- Rozehřejte velkou pánev s těžkým dnem na vysokou teplotu asi na 3 minuty.
- Postříkejte ji olejem.
- Přidejte vepřové kotlety.
- Kotlety opékejte 2 minuty z každé strany, aniž byste s nimi hýbali, dokud nebudou dobře propečené, místy dokonce spálené.
- Pokud jsou vaše kotlety silné 1 cm, měly by být hotové.
- Přeneste je na talíř, volně je přikryjte fólií a před podáváním je nechte 3 minuty odpočívat.
- Pokud jsou vaše kotlety silné 2,5 cm, vložte je do trouby a pečte je 8 až 10 minut v závislosti na vaší troubě a tloušťce kotlet.
- Kotlety přendejte na talíř, přikryjte je fólií a před podáváním je nechte 5 minut odpočívat.