Tento báječný recept na švestkový pudink Vás naprosto ohromí. Můžete jej vyzkoušet nejen o Vánocích, ale kdykoliv na něj dostanete chuť. Nadšená bude celá rodina.
Ingredience
- 1/2 hrnku změklého másla
- 3/4 hrnku hnědého cukru
- 3 velká vejce, pokojová teplota
- 3/4 hrnku suché strouhanky
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 2 plechovky švestek (425 g), okapané, zbavené pecky a nakrájené na kousky
- 1 a 3/4 šálku nasekaných datlí
- 1 šálek zlatých rozinek
- 1 šálek strouhané mrkve
- 1/2 šálku sušeného rybízu
Tvrdá omáčka:
- 1/2 šálku změklého másla
- 3 šálky moučkového cukru
- 1/4 šálku tmavého rumu nebo pomerančové šťávy
Postup
- Hojně vymažte silikonovou formu na pudink, kovovou želatinovou formu nebo misku odolnou vůči troubě a dejte stranou.
- Ve velké míse utřete máslo a hnědý cukr do světlé a nadýchané pěny, 5-7 minut.
- Po jednom přidávejte vejce a po každém přidání je dobře vyšlehejte.
- V jiné míse smíchejte strouhanku, mouku, pomerančovou kůru, skořici, jedlou sodu, muškátový oříšek, sůl a hřebíček.
- Postupně přidávejte do krémové směsi.
- Přimíchejte švestky, datle, rozinky, mrkev a rybíz.
- Přeneste do připravené pudinkové formy.
- Pevně ji přikryjte silnou fólií. Pro zajištění svažte fólii kuchyňským provázkem.
- Položte na mřížku v hrnci.
- Do hrnce přidejte 3 hrnky horké vody.
- Přiveďte vodu k mírnému varu.
- Přikrytý koláč vařte v páře, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, 2 až 2 a 1/2 hodiny, podle potřeby přidávejte další vodu.
- Pudink vyjměte z hrnce.
- Před vyklopením nechte 5 minut stát.
- Mezitím v míse vyšlehejte přísady na tvrdou omáčku do hladké a krémové konzistence.
- Pudink vyklopte na talíř a podávejte teplý s omáčkou.