Čokoládový dortík s krémem z červených pomerančů se špetkou kardamomu a kandovanými plátky pomeranče

Čokoládové dortyDezertyDezerty, zákusky a poháryDortyKrémové dortyMagazínOvocné dortyPiškotové dortyZákuskyZdobení z ovoce a zeleniny

Valentýn je za dveřmi. Ať už patříte do tábora nadšených příznivců či zarytých odpůrců tohoto svátku (či ho tiše ignorujete), tenhle fakt se prostě popřít nedá. Sobota se blíží a s ní i směšně dlouhé fronty v květinářství a zoufale vyrabované regály s čokoládami a bonboniérami. Idea celého svátku svatého Valentýna je vlastně strašně krásná. Realizace je však, bohužel, příliš… přehnaná.

Ne, že bych měla něco proti všudypřítomným srdíčkům, koneckonců srdce je mým nejoblíbenějším motivem (a ano, vím, že už mi není osm) a dokonce trpím zvláštní úchylkou zaměřenou na všemožné čokolády a čokoládičky ve tvaru srdce (protože nechápu, proč by se ty nebohé nevinné sladkosti měly diskriminovat na základě tvaru – já rozhodně nejsem čokoládový rasista), ale uznávám, že čeho je moc, toho je příliš.

Plyšoví medvědi, sladká přáníčka, přeslazené love songy a romantické filmy celý boží den jsou možná už trochu moc. Naštěstí jsme asi ještě v našich končinách nedostoupili plného amerického šílenství. Protože může být zjevně ještě hůř. Pusťte si film Na svatého Valentýna a pochopíte. Prostě může být hůř. 

Na vyjádření lásky nevidím vůbec nic špatného, není to žádná slabost, ba naopak, jen si stojím za tím, že by se měla projevovat kdykoli a ne jeden předem určený den. Chcete koupit své milé kytku? Udělejte to. Chcete někoho milého potěšit večeří? Udělejte to! Dneska, za týden, za měsíc. Kdykoli! Valentýn, nevalentýn. Ať jste zadaní nebo single, váš život by měl být plný lásky.

Každý někoho milujeme – své partnery, rodiny, přátele, domácí mazlíčky… Jen si na to vzpomeňte a občas jim to nezapomeňte dát najevo! Vhodná příležitost je vždycky, nejenom na Valentýna. Já svou náklonnost vyjadřuji něčím sladkým (ideálně dortem) – asi proto, že nic jiného ani neumím.

A tenhle dortík plný čokolády a krému z červených pomerančů okořeněný špetkou kardamomu si zaslouží vaši pozornost, ať už je pro vás sobota svatým Valentýnem nebo prostě a jednoduše 14. únorem. My budeme, stejně jako předchozí dva roky, dodržovat naší tradici – budeme ignorovat bláznění zbytku světa, dáme si něco parádně nezdravého a pustíme si k tomu nějakou tu řádně akční vypalovačku.

Musím říct, že trumfnout kombinaci předloňských hamburgerů s Posledním skautem a loňské pizzy s Machete kills bude výzva. I když je fakt, že už si dlouho hýčkáme sbírku filmů Uweho Bolla (záruka to kvalitní béčkové zábavy – kterážto už vlastně asi není béčková, ale spíš už tak zetková) a zatím nebyla správná příležitost ji vytáhnout z klobouku. Možná právě nadešel pravý čas. Nicméně pro jistotu mám v rukávu eso v podobě dortíku.

Čokoládový dortík s krémem z červených pomerančů se špetkou kardamomu a kandovaným pomerančem

Ingredience:

  • 2 lžičky instantní kávy
  • 1/2 hrnku horké vody
  • 50 g hořké čokolády
  • 1 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 75 ml oleje
  • 125 ml podmáslí
  • 140 g hladké mouky
  • 35 g holandského kakaa
  • 3/4 lžičky sody
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva

Krém:

  • šťáva ze 3 – 4 krvavých pomerančů
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 250 g mascarpone
  • 125 g krémového sýra
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • špetka drceného kardamomu
  • moučkový cukr podle chuti

Kandované pomeranče:

  • 100 g cukru
  • 100 ml vody
  • krvavý pomeranč nakrájený na plátky

Na ozdobu rozpuštěná čokoláda nebo čokoládové hobliny.

Postup

Kávu a čokoládu zalijte horkou vodou, promíchejte a nechte odstát. Vejce vyšlehejte s cukrem a olejem do pěny. Mouku s kakaem, sodou a práškem do pečiva prosejte do mísy. Do vaječné pěny zašlehejte moučnou směs, podmáslí a čokoládu s kávou. Těsto rozlijte do formiček (nebo jedné formy) vyložených papírem do pečení (vyložte i stěny – vymažte máslem a přilepte na ně pruh papíru). Pečte na 180°C zhruba 30 minut. Nechte vychladnout. 

V hrnci přiveďte k varu 3/4 pomerančové šťávy (klidně i s dužinou) a ve zbytku rozšlehejte škrob. Ten za stálého míchání přilijte k vroucí šťávě a vytrvale míchejte zhruba 2 minuty. Odstavte a nechte vychladnout. Mascarpone, krémový sýr a smetanu ke šlehání vyšlehejte do hladkého krému.

Ztuhlý pomerančový rosol prošlehejte a poté ho zamíchejte do krému. Krém oslaďte podle chuti, ale pamatujte na to, že korpus je hodně hořký. I kardamom přidejte podle vašich preferencí. My ho máme rádi a tak je moje špetka docela řádná. 

V pánvi nebo širším hrnci zahřejte vodu s cukrem a počkejte než se rozpustí. Potom přidejte plátky pomeranče a nechte zvolna probublávat zhruba 30 minut. Občas plátky obraťte. Poté je rozložte na papírem na pečení vyložený plech a nechte uschnout.

Korpus několikrát prokrojte, jednotlivé pláty nazdobte krémem a vršek dortu ozdobte plátky kandovaného pomeranče. Popřípadě můžete ještě dozdobit rozpuštěnou čokoládou či čokoládovými hoblinami. 

A co příště zkusit tento recept na minidortíky nebo jednoduchý krtkův dort na plech s kakaovým korpusem, lahodnou náplní a banány.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang