Připravte si i doma tento oblíbený čínský předkrm. Lesklý vývar, který je kyselý a pikantní, jak jen chcete, plný hub, tofu a bambusových výhonků. Podávejte pro 6-8 osob jako předkrm nebo pro 4 osoby jako lehké jídlo.
Ingredience
- 220 g kuřecích prsou
- 12 sušených hub shiitake
- 1/2 hrnku hub jidášovo ucho, nakrájených na 1,5 cm velké kousky
- 125 g tofu, nakrájeného na 1,2 cm kostky
- 1/4 hrnku bambusových výhonků, nakrájených na tenké plátky
- 2 vejce, rozšlehaná
- 40 g kukuřičného škrobu/kukuřičné mouky
- 125 ml vody
- sůl podle chuti
- 1 jarní cibulka, nakrájená nadrobno
Na vývar:
- 1 lžička sušeného chilli
- 2 lžičky tmavé sójové omáčky
- 1 lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžička zázvoru, jemně nastrouhaného
- 1/2 lžičky bílého pepře
- 1,5 litru kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžička cukru
- 65 ml bílého octa
Postup
- Houby shiitake zalijte velkým množstvím vroucí vody. Nechte stát 20-30 minut, dokud nezměknou, slijte je a nakrájejte na tenké plátky.
- Do velkého hrnce na středně velkou teplotu dejte kuřecí vývar, zázvor, sójové omáčky, chilli, cukr, pepř a sezamový olej.
- Jakmile se vaří, přidejte kuře, přikryjte a snižte teplotu, aby se vařilo. Vařte 10 minut, kuře vyjměte a rozdrobte.
- Do polévky přidejte ocet, houby shiitake, jidášova ucha, bambusové výhonky, tofu a rozdrobené kuřecí maso. Promíchejte a vařte 10 minut.
- Smíchejte kukuřičnou mouku s vodou. Za stálého míchání polévky středním tempem do ní pomalu přilévejte směs kukuřičné mouky, rozmíchejte, aby nevznikly hrudky.
- Když se začne opět vařit, neustále míchejte a pomalu tenkým proudem přilévejte vejce, vzniknou tak charakteristické „vaječné stužky“.
- Ochutnejte – podle potřeby přidejte sůl, případně více chilli. Posypte cibulkou a podávejte.