Špenát, feta, ricotta a čerstvé bylinky spojené ve vrstvách filo těsta vytvářejí tento snadný vegetariánský řecký koláč. Můžete ho skládat do trojůhelníků, nebo jako nákyp v zapékací misce. Podávejte jako přílohu nebo vegetariánský hlavní chod.
Ingredience
- 450 g mraženého sekaného špenátu, rozmrazené
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 svazek jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky, včetně zelené části
- 3 velká vejce
- 220 g nadrobené fety
- 220 g ricotty
- 3 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 1/3 hrnku nasekané čerstvé petrželky
- 1/2 lžičky soli
- 220 g rozpuštěného másla
- 1 balení filo těsta (asi 18 listů), rozmrazeného v chladničce
Postup
- Vložte doprostřed trouby mřížku a předehřejte troubu na 190 °C.
- Vymačkejte ze špenátu přebytečnou tekutinu a dejte stranou.
- V malém hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte jarní cibulku a za stálého míchání ji vařte 2 minuty, nebo dokud nezměkne, ale nezhnědne. Krátce zchlaďte.
- Připravte náplň. Vejce lehce rozšlehejte ve velké míse. Přidejte cibulku, fetu, ricottu, kopr, petrželku, sůl a vymačkaný špenát. Promíchejte a spojte.
- Vymažte dno a boky obdélníkové pečicí formy rozpuštěným máslem.
- Rozbalte filo a položte si listy vedle formy. Rychle potřete vrchní plát těsta máslem a položte ho do formy. Zopakujte mazání máslem a vrstvení fila s dalšími 8 listy. Nebojte se, že by pláty přečnívaly přes okraje formy, oříznete je později.
- Náplň rovnoměrně rozetřete na těsto a zopakujte navrstvení zbylých filo plátů potřených máslem.
- Ostrým nožem ořízněte přebytečné filo tak, aby okraje těsta byly v jedné rovině s vnitřními okraji formy.
- Aniž byste do náplně příliš hluboko řezali, lehce nařízněte horní pláty filo tak, aby vzniklo 12 čtverců.
- Pečte 35 až 40 minut nebo dokud není filo zlatohnědé.