Špenát, feta, ricotta a čerstvé bylinky spojené ve vrstvách filo těsta vytvářejí tento snadný vegetariánský řecký koláč. Můžete ho skládat do trojůhelníků, nebo jako nákyp v zapékací misce. Podávejte jako přílohu nebo vegetariánský hlavní chod.

Ingredience

  • 450 g mraženého sekaného špenátu, rozmrazené
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 svazek jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky, včetně zelené části
  • 3 velká vejce
  • 220 g nadrobené fety
  • 220 g ricotty
  • 3 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 1/3 hrnku nasekané čerstvé petrželky
  • 1/2 lžičky soli
  • 220 g rozpuštěného másla
  • 1 balení filo těsta (asi 18 listů), rozmrazeného v chladničce

Postup

  1. Vložte doprostřed trouby mřížku a předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Vymačkejte ze špenátu přebytečnou tekutinu a dejte stranou.
  3. V malém hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte jarní cibulku a za stálého míchání ji vařte 2 minuty, nebo dokud nezměkne, ale nezhnědne. Krátce zchlaďte.
  4. Připravte náplň. Vejce lehce rozšlehejte ve velké míse. Přidejte cibulku, fetu, ricottu, kopr, petrželku, sůl a vymačkaný špenát. Promíchejte a spojte.
  5. Vymažte dno a boky obdélníkové pečicí formy rozpuštěným máslem.
  6. Rozbalte filo a položte si listy vedle formy. Rychle potřete vrchní plát těsta máslem a položte ho do formy. Zopakujte mazání máslem a vrstvení fila s dalšími 8 listy. Nebojte se, že by pláty přečnívaly přes okraje formy, oříznete je později.
  7. Náplň rovnoměrně rozetřete na těsto a zopakujte navrstvení zbylých filo plátů potřených máslem.
  8. Ostrým nožem ořízněte přebytečné filo tak, aby okraje těsta byly v jedné rovině s vnitřními okraji formy.
  9. Aniž byste do náplně příliš hluboko řezali, lehce nařízněte horní pláty filo tak, aby vzniklo 12 čtverců.
  10. Pečte 35 až 40 minut nebo dokud není filo zlatohnědé.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang