Tento dekadentní čokoládový koláč si zamilujete. Chuť slané čokolády vás okouzlí.
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky plus další na poprášení
- 3 lžíce cukru
- 1/4 lžičky soli
- 3/4 hrnku másla, studeného a nakrájeného na malé kousky
- 1 velké vejce, bílek a žloutek zvlášť
- 2 lžíce ledové vody a v případě potřeby další lžíce vody
Na náplň:
- 1 hrnek dvojité smetany
- 1/2 hrnku mléka
- 280 g nasekané mléčné čokolády
- 2 lžíce cukru
- 1/4 lžičky soli
- 2 velká vejce při pokojové teplotě
Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a mixérem nebo rukama míchejte, dokud směs nebude připomínat hrubou drobenku. Uprostřed těsta udělejte důlek.
- V malé misce smíchejte žloutek s ledovou vodou a metličkou jej vlijte do důlku, aby se těsto spojilo a nebylo příliš mokré nebo lepivé. Zmáčkněte malé množství těsta, pokud se drolí, přidejte ještě ledovou vodu, vždy po jedné lžíci.
- Z těsta vytvarujte disk a zabalte ho do potravinářské fólie a nechte ho alespoň 30 minut v chladničce.
- Těsto rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na kruh o tloušťce asi 0,5 cm. Těsto opatrně položte do koláčové formy s vyjímatelným dnem. Je důležité těsto rovnoměrně vtlačit do všech zákoutí a rohů kruhu, zejména do vroubkovaných okrajů. Přebytečné těsto ořízněte nožem. Koláč dejte na 15 minut do chladničky, aby si odpočinul.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Korpus vyložte alobalem a přidejte koláčové závaží nebo sušené fazole, aby se boky koláče neprohýbaly. Pečte 30 minut a poté odstraňte alobal a závaží.
- Pomocí štětce lehce potřete koláč rozšlehaným bílkem. Vraťte do trouby a pečte dalších 8 minut, dokud koláč nezíská zlatavou barvu, ale nesmí zhnědnout.
- Odstavte, aby vychladl, a snižte teplotu trouby na 160 °C.
- Připravte si náplň. Smetanu a mléko zahřívejte v hrnci na středně mírném plameni, dokud se na okrajích mírně nevaří. Odstavte z ohně, přidejte nasekanou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí a nezhladí. Přidejte cukr a sůl a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Vejce rozšlehejte v malé misce, dokud se nespojí, a přidejte je do čokoládové směsi, míchejte, dokud se zcela nespojí.
- Náplň nalijte do vychladlé koláčové formy a pečte při 160 °C 15 až 20 minut, dokud náplň neztuhne a povrch se neleskne. Pokud se na povrchu objeví bubliny nebo praskliny, koláč ihned vyjměte – znamená to, že se začíná přepékat.
- Před krájením nechte zcela vychladnout.