S tímto receptem na základní dort s máslovým krémem se můžete blýsknout na jakékoli oslavě. Podle chuti dozdobte například čerstvým ovocem.
Ingredience
- 1/2 hrnku změklého másla (plus další na vymazání formy)
- 1 a 1/2 hrnku cukru
- 3 velká vejce
- 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 lžička soli
- 3 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/4 hrnku plnotučného mléka
- 1 lžička vanilky
- 2 a 1/2 hrnku máslového krému
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl a dejte stranou.
- Vymažte a vysypejte moukou tolik kulatých forem, kolik chcete mít vrstev korpusu.
- Máslo a cukr ušlehejte do nadýchaného a světlého těsta. Šlehejte společně asi 3 až 5 minut na středním stupni. Přidejte vejce jedno po druhém. Šlehejte, dokud těsto nebude hladké a krémového vzhledu.
- Při nízkých otáčkách mixéru přidejte polovinu prosátých suchých přísad. Pokračujte v míchání, dokud se směs nespojí.
- Přišlehejte mléko a vanilku. Tekutiny přidávejte střídavě se suchými přísadami, aby se mléko stihlo vstřebat a těsto se nemuselo příliš míchat.
- Vmíchejte zbývající moučnou směs, dokud se nespojí a není vidět žádný zbytek mouky. Několikrát promíchejte stěrkou, abyste se ujistili, že na dně mísy nezůstala žádná další mouka.
- Těsto rozdělte do dortových forem a uhlaďte na povrchu. S formami několikrát opatrně klepněte o stůl, aby unikly vzduchové bubliny.
- Pečte 25 až 30 minut, po upečení by měl být piškot nafouklý jako polštář, zlatavý a měl by se odlepovat od stěn formy.
- Nechte koláč 15 minut vychladnout ve formě a poté je vyklopte a obraťte vrchní stranou dolů a nechte zcela vychladnout.
- Po vychladnutí dort potřete máslovým krémem a sestavte.