Recept na základní dort s krémem

DortyKrémové dortyPiškotové dorty

S tímto receptem na základní dort s máslovým krémem se můžete blýsknout na jakékoli oslavě. Podle chuti dozdobte například čerstvým ovocem.

Ingredience

  • 1/2 hrnku změklého másla (plus další na vymazání formy)
  • 1 a 1/2 hrnku cukru
  • 3 velká vejce
  • 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 3 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/4 hrnku plnotučného mléka
  • 1 lžička vanilky
  • 2 a 1/2 hrnku máslového krému

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl a dejte stranou.
  3. Vymažte a vysypejte moukou tolik kulatých forem, kolik chcete mít vrstev korpusu.
  4. Máslo a cukr ušlehejte do nadýchaného a světlého těsta. Šlehejte společně asi 3 až 5 minut na středním stupni. Přidejte vejce jedno po druhém. Šlehejte, dokud těsto nebude hladké a krémového vzhledu.
  5. Při nízkých otáčkách mixéru přidejte polovinu prosátých suchých přísad. Pokračujte v míchání, dokud se směs nespojí.
  6. Přišlehejte mléko a vanilku. Tekutiny přidávejte střídavě se suchými přísadami, aby se mléko stihlo vstřebat a těsto se nemuselo příliš míchat.
  7. Vmíchejte zbývající moučnou směs, dokud se nespojí a není vidět žádný zbytek mouky. Několikrát promíchejte stěrkou, abyste se ujistili, že na dně mísy nezůstala žádná další mouka.
  8. Těsto rozdělte do dortových forem a uhlaďte na povrchu. S formami několikrát opatrně klepněte o stůl, aby unikly vzduchové bubliny.
  9. Pečte 25 až 30 minut, po upečení by měl být piškot nafouklý jako polštář, zlatavý a měl by se odlepovat od stěn formy.
  10. Nechte koláč 15 minut vychladnout ve formě a poté je vyklopte a obraťte vrchní stranou dolů a nechte zcela vychladnout.
  11. Po vychladnutí dort potřete máslovým krémem a sestavte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang