Víno Shaoxing, čínské kvašené rýžové víno, je tajnou omáčkou, která dělá tento recept na smažené kuřecí maso se zelenými fazolkami výjimečným. V asijských obchodech ho seženete celkem snadno, ale nepleťte si ho s rýžovým octem.
Pokud uvidíte láhve s označením „víno na vaření rýže“ bez označení Shaoxing, budou fungovat také. Můžete ho sice nahradit suchým sherry, ale nic jiného nedosáhne stejné chuti.
Ingredience
- 1,5 kg kuřecích stehen nebo prsou bez kůže a kůže, tence nakrájených napříč na proužky o velikosti sousta
- 1 a ½ lžičky kukuřičného škrobu
- ½ lžičky drcených červených pepřových vloček
- kuchyňská sůl
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce ochuceného rýžového octa
- 2 lžíce vína Shaoxing (čínské rýžové víno) nebo suchého sherry
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 6 šalvějové cibulky, konce okrájené, nakrájené na 2,5 cm kousky po úhlopříčce
- 1,5 cm kousek zázvoru, oloupaný, příčně nakrájený na tenké plátky
- 340 g zelených fazolek, oříznutých, příčně rozpůlených (asi 4 šálky)
- bílá rýže vařená v páře, nasekané opražené kešu oříšky nebo arašídy, sezamová semínka a/nebo na tenké plátky nakrájené čerstvé chilli papričky (k podávání, nepovinné)
Recept je na 4 porce.
Postup
- Ve středně velké míse smíchejte kuřecí maso, kukuřičný škrob, vločky červené papriky, špetku soli a 1 polévkovou lžíci sójové omáčky.
- V malé misce smíchejte ocet, víno a zbývající 2 lžíce sójové omáčky.
- Připravte si všechny ostatní přísady (jakmile začnete vařit, není možné přestat a budete je potřebovat po ruce).
- Na velké pánvi (ne nepřilnavé) rozehřejte 1 lžíce oleje na vysokou teplotu.
- Když se olej třpytí a rychle klouže po povrchu pánve, přidejte šalvěj a zázvor a za stálého míchání vařte, dokud šalvěj nezhnědne a nezměkne, asi 2 minuty.
- Přidejte zelené fazolky a špetku soli a za častého míchání vařte, dokud zelené fazolky nezměknou, asi 4 minuty.
- Směs zelených fazolek přendejte do jiné středně velké mísy.
- Na stejné pánvi rozehřejte zbývající 1 lžíce oleje.
- Když se olej opět začne třpytit, přidejte kuřecí směs a plátky naaranžujte do jedné vrstvy na pánvi.
- Nerušeně smažte, dokud kuře z první strany nezhnědne a nezkaramelizuje, asi 1 minutu.
- Promíchejte a pokračujte ve vaření, dokud maso nezrůžoví a není propečené, asi o minutu až dvě déle.
- Přilijte směs vína a zelených fazolek a za prudkého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne a všechny ingredience se neobalí, asi 30 sekund.
- Odstavte z ohně, ochutnejte a podle potřeby dosolte.
- Rozdělte smažený pokrm na talíře.
- Podávejte s rýží, pokud ji používáte.
- Posypte požadovanými přílohami.