Tímto báječným špenátovým quichem se blýsknete na pikniku, nebo při víkendové pozdní snídani.

Ingredience

  • 1 domácí nebo kupované křehké těsto
  • 280 g mraženého špenátu
  • 220 g čerstvých žampionů nakrájených na plátky
  • 1 lžička mletého česneku (nebo pečeného a nasekaného)
  • 4 velká vejce
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1/3 hrnku strouhaného parmezánu
  • 1 hrnek strouhaného sýra (např. čedar a mozzarella)
  • sůl a pepř

Postup

  1. Vyválejte těsto do kulaté formy a dejte chladit asi na 30 minut.
  2. Předehřejte troubu na 200 °C. Korpus vyložte pečicím papírem a naplňte sušenými fazolemi a dejte péct.
  3. Pečte, dokud okraje koláčové kůrky nezačnou hnědnout, asi 15-16 minut. Vyjměte koláč z trouby a opatrně z něj vyjměte pečicí papír. Vidličkou propíchejte otvory po celém obvodu spodní kůrky. Vraťte koláč do trouby a pečte, dokud spodní kůrka nezačne hnědnout, asi 7-8 minut.
  4. Vyjměte koláčový korpus z trouby a dejte stranou.
  5. Snižte teplotu v troubě na 180 °C.
  6. Připravte si náplň. Rozmrazte špenát v mikrovlnné troubě a nechte okapat.
  7. Na pánev potřenou 1 lžičkou olivového oleje vložte nakrájené žampiony, přidejte česnek a posypte solí a pepřem. Zapněte oheň na středně vysokou teplotu a smažte houby, dokud neuvolní veškerou vlhkost a na dně pánve nezůstane žádná voda, asi 6-7 minut.
  8. Vejce, mléko a parmazán šlehejte, dokud se nespojí. Posypte špetkou soli a pepře.
  9. Z rozmrazeného špenátu vymačkejte zbytek vody. Špenát rozprostřete na předpečenou koláčovou placku. Přidejte vařené houby a rozdrobené sýry. Navrch nalijte vaječnou směs. V případě potřeby posypte povrch ještě parmazánem a/nebo solí a pepřem.
  10. Quiche pečte, dokud není střed koláče tak akorát upečený, asi 50-60 minut. Dejte pozor, aby se okraje nespálily, případně je přikryjte alobalem.
  11. Před podáváním nechte trochu vychladnout. Koláč chutná skvěle i druhý den studený.

Špenát je vynikající ingredience do slaných koláčů, jako je quiche. Kdo chce experimentovat, může vyzkoušet také špenátový štrůdl.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang