Popravdě jsem byla v práci i mezi vánočními svátky, ovšem očividně nikdo nepočítal s tím, že by někoho tak šílený nápad, jako je jít do práce, napadl, takže zapomněli zatopit. Takže jsem seděla ve vymrzlé místnosti sama a klepala kosu, dokud za mnou kolem 11 nepřišla paní docentka (měla zřejmě podobný zkrat jako já a dorazila, ovšem u ní v kanceláři se kupodivu topilo), nezhodnotila situaci (že je u nás faaaakt zima) a neposlala mě domů.
Za to jí upřímně zbožňuju ještě víc než do nynějška. Teda, ona samozřejmě netušila, že jsem se ve 12 tak jako tak chystala nepozorovaně vyplížit a pláchnout. Už jsem totiž drkotala zuby, měla modré ruce s fialovými nehty a nohy v termoponožkách zmrzlé tak, že jsem je ani necítila.
V podstatě jsem už jen čekala na chvíli, kdy se mi mi ulomí zmrzlý nos. Věřte, že v tomhle stavu se na počítači nepracuje moc dobře. Moje zkřehlé prsty samovolně mačkali klávesy f a j, což dost znesnadňuje psaní souvislého a smysluplného textu.
No každopádně v pondělí začne práce zase naplno, žádné ulévání a úlevy. Takže jistě chápete, že jsme si chtěli ten poslední víkend trochu zpříjemnit. Připravili jsme zapečené nachos (které se tu jednou, až je hladově nesežereme rychlostí blesku hned po vytažení z trouby a stihneme je vyfotit, jistě objeví) a já připravila pohár ze zbylých ořechových rohlíčků, zakysané smetany, kaštanového pyré, karamelu a karamelizovaných pekanů.
Takový pohár, co lednice dala. A byl to nečekaný hit! Ani mi nechtěli nechat a chystali se mi mou porci sníst! Hamouni Ale měli pravdu. Po focení a ochutnání musím uznat. Ta kombinace je boží!
Smetanovo-kaštanový pohár s karamelem a karamelizovanými pekanovými ořechy
Ingredience (6 pohárů):
- ořechové rohlíčky, vanilkové rohlíčky, ořechové pusinky či jiné rozdrobené ořechové cukroví nebo sušenky
- 2 kelímky zakysané smetany
- 1/2 plechovky kaštanového pyré
- 1/2 sklenice karamelu (slaného či obyčejného smetanového)
- 1 hrst sekaných pekanových ořechů
- 1/2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce moučkového cukru
- Baileys (originál či domácí)
- kakao
Postup
Nejprve připravte karamelizované ořechy. Pekany nasekejte nebo nalámejte na menší kousky a rozložte na rozpálenou pánev. Chvíli pražte a poté zasypte třtinovým cukrem a nechte zkaramelizovat. Nakonec poprašte ještě moučkovým cukrem a ořechy pořádně obalte.
Ořechové rohlíčky rozdrobte na dno skleniček či pohárků. Zakysané smetany vyklepněte do misky a smíchejte s kaštanovým pyré. Jen lehce, nedokonale, aby byly dobře znát obě složky. Připravený krém navrstvěte na drobky ořechových rohlíčků. Krém zalijte karamelem.
Může být slaný či obyčejný smetanový – ten připravte stejným postupem jako slaný, pouze nepřidávejte sůl. Na karamel rozdrobte ještě pár rohlíčků a posypte karamelizovanými ořechy. Před podávání polijte domácím Baileys a posypte kakaem.
Zde další recept na pečení, konkrétně oblíbený recept na ořechové rohlíčky.
A zdravější varianta receptu na bezlepkové ořechové rohlíčky.