Připravte si toto lahodné telecí se sladkým vínem Marsala a máslovou omáčkou.
Ingredience
- 8 telecích řízků (každý asi 90 g)
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 25-40 g másla
- 2-4 lžíce olivového oleje
- 1 velká šalotka, jemně nasekaná
- 2-4 stroužky česneku, rozmačkané
- 60 g různých hub, nakrájených na plátky
- 120 ml sladké Marsaly, nebo jiného sladkého vína
- 180 ml kuřecího vývaru
- listy z 1 větvičky čerstvého rozmarýnu
Postup
- Telecí maso osolte a opepřete. V těžké velké pánvi na středním plameni rozpusťte třetinu másla a 1 lžíci oleje. Přidejte čtyři telecí řízky a opékejte je dozlatova, asi 1 a 1/2 minuty z každé strany. Telecí maso přendejte na talíř.
- V případě potřeby přidejte na pánev další třetinu másla a 1 lžíci oleje. Postup opakujte se zbývajícími čtyřmi řízky a dejte stranou.
- Do pánve přidejte 1 lžíci oleje. Přidejte šalotku a česnek. Smažte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. V případě potřeby přidejte další lžíci olivového oleje.
- Přidejte houby a restujte, dokud nezměknou a neodpaří se šťáva, asi 3 minuty a případně dosolte.
- Přidejte Marsalu. Vařte, dokud se množství Marsaly nezredukuje na polovinu, asi 2 minuty. Přidejte vývar a lístky rozmarýnu. Vařte, dokud se množství nezredukuje na polovinu, asi 4 minuty.
- Vraťte telecí maso do pánve. Přilijte veškerou šťávu z pánve. Vařte, dokud se nezačne prohřívat a opékat, asi 1 minutu. Do omáčky vmíchejte zbylé máslo. Omáčku podle chuti osolte a opepřete.
- Telecí maso přendejte na talíře, přelijte lžící omáčky a podávejte.