Podávejte tyto křupavé veganské samosy jako chutný předkrm nebo přílohu k oblíbenému kari.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 1 hodina 10 minut
- Celkem: 1 hodina 40 minut
- Počet porcí: 24
Ingredience
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 brambora (asi 150 g) nakrájená nadrobno
- 1 mrkev (asi 100 g) nakrájená nadrobno
- 100 g mraženého hrášku
- 2 lžičky kari nebo vlastní koření podle chuti
- 100 ml zeleninového vývaru
Na pečivo
- 225 g hladké mouky
- 2 lžičky mořské soli
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 litry rostlinného oleje na smažení
Postup
- Pro přípravu náplně rozehřejte na pánvi olej, přidejte cibuli a česnek, vmíchejte koření a smažte 10 minut doměkka.
- Přidejte zeleninu, koření a dobře promíchejte, až se obalí.
- Přidejte vývar, přikryjte a vařte 30 minut, dokud se zelenina neuvaří.
- Nechte vychladnout.
- Na těsto smíchejte v míse mouku a sůl.
- Uprostřed udělejte důlek, přidejte olej a 100 ml vody, abyste vypracovali pevné těsto.
- Těsto hněťte na pomoučeném povrchu 5-10 minut, dokud nebude hladké, a vyválejte ho do tvaru koule.
- Přikryjeme je potravinovou fólií a odložíme na 30 minut při pokojové teplotě.
- Rozdělte těsto na 12 stejných dílů.
- Každý kousek rozválejte do tvaru koule a rozválejte do kruhu o průměru 15 cm.
- Tento kruh rozdělte nožem na dva stejné díly.
- Každý okraj potřete trochou vody a prsty vytvořte kuželovitý tvar, který navlhčený okraj utěsněte.c
- Naplňte 1 polévkovou lžící směsi a oba navlhčené okraje přitiskněte k sobě, aby se vrchol kornoutu uzavřel.
- Postup opakujte se zbývajícím těstem.
- Ve velkém hlubokém hrnci rozehřejte olej na 180 °C.
- Olej by měl dosahovat do třetiny výšky pánve.
- Smažte samosy v dávkách po dobu 8-10 minut, dokud nebudou křupavé a hnědé.
- Vyjměte je a nechte okapat na kuchyňském papíře.