Žádné válcování není nutné! Syrové, křehké těsto vtlačte přímo do formy, abyste získali krátký, sušenkový povrch.
Příprava
- Příprava: 30 až 40 minut
- Vaření: 20 minut
- Celkem: 50 minut až 1 hodina
- Počet porcí: 18
Ingredience
- 225 g studeného másla nakrájeného na kostičky
- 350 g hladké mouky
- 100 g zlatavého moučkového cukru
- 280 g směsi mincemeat (směs sušeného, kandovaného a čerstvého ovoce, ořechů, koření destilátu)
- 1 malé vejce, rozšlehané
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Máslo dejte do mouky, vmíchejte zlatý moučkový cukr a špetku soli.
- Těsto spojte v kouli – nepřidávejte tekutinu – a krátce ho prohněťte.
- Těsto bude poměrně tuhé, jako těsto na křehké pečivo. Těsto můžete použít ihned nebo ho nechat vychladnout na později.
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Vyložte 18 otvorů ve dvou 12-ti dírkový formách na koláče tak, že do každého otvoru vtlačíte malé kuličky těsta o velikosti vlašského ořechu.
- Do koláčů dejte lžící směs ovoce.
- Vezměte o něco menší kuličky těsta než předtím a rozklepejte je mezi dlaněmi, abyste vytvořili kulatá víčka, dostatečně velká na přikrytí koláčů.
- Koláče přiklopte víčky a jemně přitiskněte okraje k sobě, aby se utěsnily.
- Vrchní část koláčů potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte 20 minut dozlatova.
- Nechte 5 minut vychladnout ve formě a poté vyjměte na mřížku.
- Při podávání lehce posypeme moučkovým cukrem.
- Ve vzduchotěsné nádobě vydrží 3 až 4 dny.