Čokoládový koláč flan spočívá na bohaté vrstvě čokoládového dortu a je přelitý rozpuštěným karamelem.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 2 hodiny
- Přídavný čas: 5 hodin
- Celkem: 7 hodin 30 minut
- Počet porcí: 18
Ingredience
- nepřilnavý sprej na vaření
- ½ šálku polevy Smucker’s s karamelovou příchutí
- 1 balení ďábelské dortové směsi
- 1 šálek vody
- 3 velká vejce
- ½ šálku čistého rostlinného oleje
Na flan
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 1 plechovka odpařeného mléka
- 4 velká vejce při pokojové teplotě
- 115 g změklého smetanového sýra
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Dvanácti-šálkovou drážkovanou formu potřete nepřilnavým sprejem.
- Do trubičkové části formy vložte kus srolované fólie, aby se koláč nerozlil po povrchu.
- Do připravené formy nalijte karamelovou polevu.
- Ve velké míse vyšlehejte dortovou směs, vodu, 3 vejce a rostlinný olej, dokud se dobře nespojí.
- Rovnoměrně nalijte na karamelovou polevu.
- V mixéru smíchejte kondenzované mléko, odpařené mléko, 4 vejce, smetanový sýr a vanilku.
- Zpracujte do hladka.
- Pomalu nalijte na těsto. Během pečení bude koláč stoupat a mléčná směs bude klesat ke dnu.
- Kus alobalu potřete nepřilnavým sprejem.
- Formu pevně zakryjte fólií potaženou stranou dolů. Formu umístěte do velkého pekáče.
- Do pekáče nalijte horkou vodu do hloubky 5 cm.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud z párátka zapíchnutého do středu nevypadne pár vlhkých drobků, asi 2 hodiny.
- Koláč položte na chladicí mřížku a nechte 15 minut vychladnout.
- Odstraňte fólii a překlopte koláč na servírovací talíř: talíř položte dnem vzhůru na pekáč, na něj umístěte další chladicí mřížku a pak koláč obraťte.
- Nechte koláč 1 hodinu chladnout při pokojové teplotě.
- Před podáváním chladit 4 hodiny nebo přes noc.