Krémová vanilková zmrzlina vložená mezi tenké, měkké čokoládové brownies je dokonalý dezert.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 35 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 1 hrnek (130 g) hladké mouky
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1 tyčinka (1/2 šálku) nesoleného másla
- 115 g polosladké čokolády, nasekané na kousky
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli
- 1 šálek (200 g) hnědého cukru
- 1/4 šálku (50 g) krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 1,8 litru galonu zmrzliny libovolné příchuti
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Dno formy na želé rolády vymažte máslem a vyložte pečicím papírem tak, aby přesahoval přes boky.
- Máslo pomůže papíru přilnout k pánvi při roztírání těsta.
- Forma na želé rolády by měla mít rozměry asi 38 x 28 cm, plus mínus trochu na obou stranách.
- V malé misce prošlehejte mouku s práškem do pečiva. Odstavte.
- Ve středně velkém hrnci na mírném ohni pomalu a za stálého míchání rozpusťte máslo, čokoládu, vanilku a sůl.
- Po rozpuštění stáhněte z ohně.
- Do čokoládové směsi vmíchejte hnědý a bílý cukr.
- Přidejte vejce jedno po druhém a míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Vmíchejte moučnou směs.
- Těsto na připravený plech rozetřete pomocí stěrky nebo standardní stěrky do tenké, rovnoměrné vrstvy.
- Pečte 15 minut.
- Po dokončení by se brownie mělo trochu nafouknout a jeho povrch by měl vypadat suchý.
- Nechte zcela vychladnout.
- Po vychladnutí vyjměte koláč z formy pomocí pečicího papíru. Přeneste ho na velké prkénko.
- Rozkrojte brownies uprostřed seshora dolů.
- Použijte odsazenou špachtli nebo nůž a přejeďte jím mezi pláty brownie a papírem.
- Položte jeden brownie na druhý, abyste se ujistili, že je horní část stejně velká jako spodní.
- Z každé strany seřízněte asi 0,6 cm, abyste měli hladké rovné okraje.
- Uděláte jeden velký zmrzlinový sendvič, zabalíte ho, zmrazíte a o něco později nakrájíte na jednotlivé zmrzlinové sendviče.
- Postupujte takto: přes plech na pečení položte kus plastové fólie.
- Nechte přes okraje viset tolik, abyste mohli zabalit celé brownie, jakmile dokončíte sestavování zmrzlinového sendviče.
- Na fólii položte jeden z plátů brownies.
- Asi 15 minut před plánovaným sestavením zmrzlinových sendvičů vyjměte zmrzlinu z mrazáku, aby změkla na kuchyňské lince.
- Měla by být dostatečně měkká, aby se dala nabírat a roztírat, ale ne tak měkká, aby se roztékala a byla tekutá.
- Změklou zmrzlinu rozetřete v rovnoměrné vrstvě na koláčovou placku na plechu vyloženém fólií.
- Navrch položte zbývající plát brownies.
- Zabalte do fólie a dejte na nejméně dvě hodiny do mrazáku.
- Vyjměte zmrzlinový sendvič z mrazáku. Položte ho na prkénko.
- Ostrým nožem nakrájejte 6 zmrzlinových sendvičů ve tvaru obdélníku nebo 12 ve tvaru čtverce.
- Znovu je zabalte do plastové fólie a zmrazte.
- Když vás přepadne chuť na zmrzlinu (nebo brownies), stačí zajít do mrazáku a vzít si sendvič!