Podle tohoto receptu připravíte chutnou omáčku z vody za 4 minuty. Tajemství spočívá v použití kuřecího i hovězího vývaru. Hovězí dodá barvu a chuť, zatímco kuřecí je základem chuti.
Ingredience
- 1 kostka kuřecího vývaru
- 1 kostka hovězího vývaru
- 2 a 1/4 šálku (565 ml) vroucí vody
- 60 g/4 lžíce másla, nesolené
- 4 lžíce hladké nebo celozrnné mouky
- 1/2 lžičky cibulového prášku (lze vynechat nebo nahradit česnekovým práškem)
- 1/4 lžičky jemně mletého černého pepře
- sůl, je-li třeba
Recept je na 6 porcí.
Postup
- Kostky rozdrobte do vroucí vody, promíchejte, aby se rozpustily.
- Máslo rozpustíme v hrnci na mírném ohni.
- Přidejte mouku, cibulový prášek a pepř.
- Dřevěnou lžící nebo metličkou vmíchejte do másla.
- Za stálého míchání pomalu přilévejte polovinu tekutiny. Po zapracování do moučno-máslové jíšky (rychle zhoustne) přidejte zbývající tekutinu a promíchejte.
- Míchejte 1,5 až 2 minuty, dokud nezhoustne na konzistenci omáčky (jde to rychle, protože voda je již horká).
- Ochutnejte, v případě potřeby ještě osolte a opepřete.
- Podáváme na kotlety, steaky, klobásy, zeleninu, pečené kuře, vepřové, hovězí, jehněčí.