Využijte zbytky bramborové kaše v těchto snídaňových plackách, které jsou vynikající se slaninou a vejci.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 30 minut
- Celkem: 45 minut
- Počet porcí: 12 až 15
Ingredience
- 250 g studené bramborové kaše nebo 2 středně velké moučné brambory nakrájené na kousky
- 75 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 vejce
- 125 ml mléka
- 1 lžíce jemně nasekané pažitky
- 1 lžička slunečnicového oleje
- kousek másla
- křupavá slanina a míchaná vejce k podávání – volitelně
Postup
- Pokud nemáte brambory na kaši, uvařte je ve vroucí vodě doměkka.
- Dobře je slijte a prolisujte přes struhadlo na brambory nebo kaši.
- Odvažte 250 g a nechte vychladnout.
- Na vychladlou kaši prosejte mouku a prášek do pečiva.
- Vejce a mléko rozšlehejte a přidejte k bramborové směsi spolu s pažitkou.
- Těsto vyšlehejte do hladka.
- Rozpalte velkou pánev s nepřilnavým povrchem na středním ohni.
- Přidejte ½ lžičky slunečnicového oleje a kousek másla.
- Když je tuk rozpálený, začněte připravovat placky.
- Na každou palačinku přidejte 1 polévkovou lžíci těsta a připravte 4 placky najednou.
- Smažte asi 1 minutu, dokud spodní strana nezíská zlatohnědou barvu a neobjeví se malé bublinky.
- Bramboráky obraťte a upečte dozlatova.
- Vyjměte je z pánve a udržujte je v teple, zatímco stejným způsobem připravujete zbývající placky a podle potřeby přidáváte na pánev trochu oleje a másla.
- Bramboráky podávejte v hromádkách s krémovým míchaným vejcem a křupavými proužky slaniny.