Recept na lilkové lasagne

Hovězí masoMasoZeleninová jídla
Lilkové lasagne

V tomto receptu na lilkové lasagne se místo těstovin používá lilek a připravuje se tak chutné jídlo.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • Přídavný čas: 5 minut
  • Celkem: 1 hodina 35 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

  • 1 lžička olivového oleje na potření
  • 2 velká vejce
  • 2 lžíce vody
  • 1 šálek strouhaného parmezánu
  • 1 šálek strouhanky s italským kořením
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 2 velké lilky, oloupané a nakrájené na 1centimetrová kolečka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 6 šálků (nebo 1,3 kg) husté rajčatové omáčky
  • 2 šálky strouhaného sýra mozzarella

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Vymažte 2 plechy a pekáč o rozměrech 22 x 33 cm 1 lžičkou olivového oleje.
  3. V mělké misce rozšlehejte vejce a vodu.
  4. V samostatné mělké misce smíchejte parmezán, strouhanku, sůl a pepř.
  5. Plátky lilku namočte do vaječné směsi a poté je vtlačte do směsi strouhanky.
  6. Přebytečnou strouhanku jemně vyklepejte. Urovnejte obalené plátky lilku na připravené plechy.
  7. Pečte v předehřáté troubě, dokud spodek není zlatohnědý, 20 až 25 minut.
  8. Obraťte lilek a pokračujte v pečení, dokud nezměkne, 20 až 25 minut.
  9. Odložte stranou.
  10. Zvyšte teplotu trouby na 200 °C.
  11. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středně vysoké teplotě.
  12. Vmíchejte mleté hovězí maso. Osolte a opepřete.
  13. Vařte a míchejte, dokud hovězí maso nezhnědne a nerozpadne se, asi 10 minut.
  14. Přebytečný tuk slijte.
  15. Do mletého hovězího masa vmíchejte rajčatovou omáčku.
  16. Přiveďte k varu a omáčku dejte stranou.
  17. Na dno připravené zapékací misky položte 1/3 plátků lilku.
  18. Na vrstvu lilku nalijte 1/3 masové omáčky.
  19. Na vrstvu omáčky nasypte 1/3 sýra mozzarella.
  20. Tento krok zopakujte ještě 2krát a na závěr položte vrstvu sýra mozzarella.
  21. Pečte v předehřáté troubě, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezačne bublat, 10 až 15 minut.
  22. Před krájením nechte 5 minut vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang