V tomto receptu na lilkové lasagne se místo těstovin používá lilek a připravuje se tak chutné jídlo.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 1 hodina
- Přídavný čas: 5 minut
- Celkem: 1 hodina 35 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
- 1 lžička olivového oleje na potření
- 2 velká vejce
- 2 lžíce vody
- 1 šálek strouhaného parmezánu
- 1 šálek strouhanky s italským kořením
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 2 velké lilky, oloupané a nakrájené na 1centimetrová kolečka
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g mletého hovězího masa
- 6 šálků (nebo 1,3 kg) husté rajčatové omáčky
- 2 šálky strouhaného sýra mozzarella
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Vymažte 2 plechy a pekáč o rozměrech 22 x 33 cm 1 lžičkou olivového oleje.
- V mělké misce rozšlehejte vejce a vodu.
- V samostatné mělké misce smíchejte parmezán, strouhanku, sůl a pepř.
- Plátky lilku namočte do vaječné směsi a poté je vtlačte do směsi strouhanky.
- Přebytečnou strouhanku jemně vyklepejte. Urovnejte obalené plátky lilku na připravené plechy.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud spodek není zlatohnědý, 20 až 25 minut.
- Obraťte lilek a pokračujte v pečení, dokud nezměkne, 20 až 25 minut.
- Odložte stranou.
- Zvyšte teplotu trouby na 200 °C.
- Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středně vysoké teplotě.
- Vmíchejte mleté hovězí maso. Osolte a opepřete.
- Vařte a míchejte, dokud hovězí maso nezhnědne a nerozpadne se, asi 10 minut.
- Přebytečný tuk slijte.
- Do mletého hovězího masa vmíchejte rajčatovou omáčku.
- Přiveďte k varu a omáčku dejte stranou.
- Na dno připravené zapékací misky položte 1/3 plátků lilku.
- Na vrstvu lilku nalijte 1/3 masové omáčky.
- Na vrstvu omáčky nasypte 1/3 sýra mozzarella.
- Tento krok zopakujte ještě 2krát a na závěr položte vrstvu sýra mozzarella.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezačne bublat, 10 až 15 minut.
- Před krájením nechte 5 minut vychladnout.