Věděli jste, že lasagne můžete připravit tak, že nudle nahradíte plátky cukety? Chutný výsledek má všechny báječné chutě, které na italském pokrmu milujeme – dokonce je velmi podobný i svou strukturou.
Příprava
- Příprava: 40 minut
- Vaření: 30 minut
- Celkem: 1 hodina 10 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
Na cuketovou vrstvu
- 5 středně velkých cuket
- olivový olej ve spreji na vaření
- 1 a ½ lžičky soli, rozděleně
- ½ lžičky černého pepře, rozděleně
- ½ lžičky česnekového prášku
Na masovou vrstvu
- 1 lžíce olivového oleje
- 500 g libového mletého hovězího masa
- 1 lžíce čerstvého mletého česneku
- 1 a ⅓ šálku marinara omáčky, rozdělený
Pro vrstvu ricotty
- 425 g plnotučného mléčného sýra ricotta pokojové teploty
- 2 velká vejce
- ½ šálku nasekané čerstvé bazalky
- na pokrytí: 230 g strouhaného polotučného sýra mozzarella, rozděleno
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C a gril rozehřejte na střední teplotu.
- Cukety nakrájejte podélně na proužky o tloušťce 0,5 cm, z každé cukety získáte 6 plátků a konce vyhodíte.
- Plátky cukety potřete olivovým olejem a posypte je ½ lžičkou kuchyňské soli, ⅛ lžičkou černého pepře a ½ lžičkou česnekového prášku.
- Plátky cukety grilujte po částech 2-3 minuty z každé strany, nebo dokud nejsou zlatavé a pevné – ne hnědé a křupavé.
- Rozložte je na čisté kuchyňské utěrky, aby nasákly více vlhkosti.
- Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě, asi 2 minuty.
- Přidejte maso, prolisovaný česnek, ½ lžičky soli a ¼ lžičky černého pepře.
- Vařte za stálého míchání dřevěnou lžící, aby se maso rozpadlo, dokud nebude syrové, asi 5 minut.
- Sceďte do cedníku, pak maso vraťte do hrnce a vmíchejte 1 šálek marinádové omáčky.
- Vypněte oheň a dejte stranou.
- Ve středně velké míse smíchejte vidličkou ricottu, vejce, bazalku a zbylou košer sůl a černý pepř.
- Na dno zapékací misky o rozměrech 23 x 13 cm rozetřete zbývající ⅓ hrnku marinara omáčky.
- Můžete také použít o něco menší zapékací misku, například o rozměrech 28 x 18 cm.
- Na marinara omáčku položte vrstvu cukety, pak třetinu směsi ricotty, třetinu masové směsi a třetinu rozdrobeného sýra mozzarella.
- Postup opakujte, přičemž plátky cukety uspořádejte v opačném směru: cuketa, ⅓ ricotty, ⅓ masové směsi, ⅓ mozzarelly.
- Opakujte naposledy a přidejte jednu vrstvu cukety navíc: cuketa, ricotta, masová směs, další cuketa a mozzarella.
- Pečte odkryté, dokud sýr nezezlátne, asi 30 minut.
- Pokud si přejete a pokud je vaše nádoba vhodná pro opékání, můžete sýr 1-2 minuty opékat na vysokém stupni, aby zhnědl.
- Před podáváním nechte 10 minut stát.