Recept na nejlepší kuřecí koláč se šunkou

Slané koláčeSlané recepty
Kuřecí koláč se šunkou

Když po dlouhém dni potřebujete něco teplého a uklidňujícího, není nad pořádný britský koláč.

Příprava

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření: 45 minut
  • Celkem: 1 hodina 10 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 6 kuřecích prsou bez kůže a kostí, nakrájených na kostky
  • 3 mrkve, nakrájené na kousky
  • 3 oloupané a na kostičky nakrájené brambory
  • 2 řapíky celeru, nakrájené
  • 2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného tymiánu
  • 850 ml horkého kuřecího vývaru
  • 50 g másla
  • 2 nakrájené cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 4 tenké plátky šunky nakrájené na proužky
  • 500 g balení křehkého těsta
  • 1 rozšlehané vejce

Postup

  1. Kuře vložte do velké pánve s mrkví, bramborami, celerem, polovinou tymiánu a kořením.
  2. Přidejte vývar a přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu, přikryjte a 15 minut mírně vařte.
  4. Na velkou mísu nasaďte cedník, vylijte obsah pánve a odstraňte tymián.
  5. Ponechte si 600 ml (zbytek můžete zmrazit).
  6. Pánev opláchněte, vraťte na oheň a rozpusťte máslo.
  7. Cibuli vařte do měkka asi 5 minut.
  8. Vmíchejte mouku a poté po troškách ponechaný vývar, aby vznikla hladká hustá omáčka.
  9. Přidejte mléko a 2 minuty povařte.
  10. Odstavte z ohně a vmíchejte zbylý tymián, citronovou šťávu a petrželku. Dochuťte.
  11. Smíchejte kuřecí maso, zeleninu a šunku v hluboké 2,2litrové nádobě, nejlépe s okrajem nebo okrajem.
  12. Zalijte omáčkou a nechte mírně vychladnout.
  13. Předehřejte troubu na 200 °C.
  14. Těsto rozválejte tak, aby bylo asi o 5 cm větší než horní okraj misky.
  15. Po celém obvodu těsta nakrájejte 2,5 cm dlouhý pruh.
  16. Potřete okraj misky vejcem a přitiskněte pruh po celém obvodu.
  17. Potřete ho vajíčkem, zvedněte na něj těsto a přitlačte okraje, aby se důkladně uzavřely.
  18. Ořízněte přebytečné kousky a vidličkou označte okraje těsta po celém obvodu.
  19. Uprostřed uděláme 4 malé zářezy.
  20. Potřete vajíčkem a pečte 25-30 minut do křupava a dozlatova.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang