Když po dlouhém dni potřebujete něco teplého a uklidňujícího, není nad pořádný britský koláč.
Příprava
- Příprava: 25 minut
- Vaření: 45 minut
- Celkem: 1 hodina 10 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 6 kuřecích prsou bez kůže a kostí, nakrájených na kostky
- 3 mrkve, nakrájené na kousky
- 3 oloupané a na kostičky nakrájené brambory
- 2 řapíky celeru, nakrájené
- 2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného tymiánu
- 850 ml horkého kuřecího vývaru
- 50 g másla
- 2 nakrájené cibule
- 50 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 4 tenké plátky šunky nakrájené na proužky
- 500 g balení křehkého těsta
- 1 rozšlehané vejce
Postup
- Kuře vložte do velké pánve s mrkví, bramborami, celerem, polovinou tymiánu a kořením.
- Přidejte vývar a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu, přikryjte a 15 minut mírně vařte.
- Na velkou mísu nasaďte cedník, vylijte obsah pánve a odstraňte tymián.
- Ponechte si 600 ml (zbytek můžete zmrazit).
- Pánev opláchněte, vraťte na oheň a rozpusťte máslo.
- Cibuli vařte do měkka asi 5 minut.
- Vmíchejte mouku a poté po troškách ponechaný vývar, aby vznikla hladká hustá omáčka.
- Přidejte mléko a 2 minuty povařte.
- Odstavte z ohně a vmíchejte zbylý tymián, citronovou šťávu a petrželku. Dochuťte.
- Smíchejte kuřecí maso, zeleninu a šunku v hluboké 2,2litrové nádobě, nejlépe s okrajem nebo okrajem.
- Zalijte omáčkou a nechte mírně vychladnout.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Těsto rozválejte tak, aby bylo asi o 5 cm větší než horní okraj misky.
- Po celém obvodu těsta nakrájejte 2,5 cm dlouhý pruh.
- Potřete okraj misky vejcem a přitiskněte pruh po celém obvodu.
- Potřete ho vajíčkem, zvedněte na něj těsto a přitlačte okraje, aby se důkladně uzavřely.
- Ořízněte přebytečné kousky a vidličkou označte okraje těsta po celém obvodu.
- Uprostřed uděláme 4 malé zářezy.
- Potřete vajíčkem a pečte 25-30 minut do křupava a dozlatova.