Gado Gado – tento tradiční indonéský salát s arašídovou omáčkou Gado Gado je výborný.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 30 minut
- Počet porcí: 2
Ingredience
Na omáčku Gado Gado
- 75 g přírodního arašídového másla, hladkého nebo křupavého (podle vašeho výběru)
- 4 lžičky červené kari pasty, koupené v obchodě
- 3 lžičky Kecap Manis (indonéská sladká sójová omáčka)
- 1 lžička sambal oelak nebo jiné chilli pasty (pálivost upravte podle chuti)
- 1/2 lžičky soli
- 1 velký stroužek česneku, prolisovaný lisem na česnek
- 1 a 1/2 lžíce limetkové šťávy
- 125 ml kokosového mléka, plnotučného
- 125 ml vody
Na salát
- 1 svazek špenátu, kořeny seříznuté
- 4 šálky fazolových lusků
- 200 g brambor – malé rozpůlené, velké oloupané nakrájené na 2 cm kostky
- 1 okurka, nakrájená na úhlopříčku
- 2-3 vařená vejce, oloupaná a rozpůlená
- 15 krevetových krekrů – volitelně
Na tofu
- 2 lžíce rostlinného nebo arašídového oleje
- 200 g tempehu (nebo tvrdého tofu)
K podávání
- 1 lžíce jemně nasekaných arašídů – volitelně
- červená chilli paprička, jemně nakrájená – volitelně
Postup
- Připravte Gado Gado omáčku: všechny ingredience smíchejte v malém hrnci na mírném ohni.
- Přiveďte k varu a vařte 5 minut za pravidelného míchání, aby se nepřichytilo dno, dokud nezhoustne.
- Pokud je příliš hustá, stačí přidat více vody – měla by se dát kapat.
- Ochutnejte a upravte podle následujícího: limetka pro více kyselé, sůl, cukr pro sladké.
- Přikryjte a udržujte v teple.
- Připravte zeleninu: přiveďte hrnec s vodou k varu.
- Přidejte brambory a vařte je 5 minut nebo dokud nejsou uvařené.
- Děrovanou lžící je přendejte do cedníku a nechte okapat.
- Fazolové lusky vařte 3 minuty nebo dokud nezvadnou.
- Přendejte je do cedníku a vymačkejte z nich přebytečnou vodu.
- Přidejte špenát, zatlačte pod něj, aby byl ponořený – okamžitě zavadne.
- Vyjměte, přendejte do cedníku a vymačkejte přebytečnou vodu.
- Připravte tofu: nakrájejte je na plátky o rozměrech 0,75 x 5 cm.
- Rozehřejte olej na pánvi na středně vysoké teplotě.
- Tempeh/Tofu smažte 2 minuty z každé strany, dokud není zlatavý a křupavý (tofu smažte 1 1/2 minuty).
- Zeleninu a vejce můžete podávat teplé nebo při pokojové teplotě, omáčku podávejte teplou (po vychladnutí zhoustne).
- Na talíř dejte zeleninu a tempeh, navrch dejte vejce.
- Omáčku nalijte do servírovací misky.
- Salát Gado Gado podávejte s arašídovou omáčkou, arašídy na posypání, čerstvými chilli papričkami a krevetovými krekry jako přílohou.