Recept na lososa s křupavou kůží

Hlavní jídlaLososRyby
Losos s křupavou kůží

Křupavá kůže lososa je jako škvarek z moře! Příprava křupavé kůže lososa je tak jednoduchá, jako zajistit, aby byla kůže suchá, a použít dostatek oleje, aby byla kůže zlatavá a křupavá, a ne jen spálená.

Příprava

  • Příprava: 3 minuty
  • Vaření: 10 minut
  • Celkem: 13 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 4 filety z lososa
  • 1 lžíce olivového oleje (nebo jiného oleje na vaření)
  • 1 lžička soli, kuchyňská/košer (3/4 lžičky kuchyňské soli)
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • na vaření: 2 lžíce olivového oleje (nebo rostlinného oleje)
  • k podávání: citronové klínky

Postup

  1. Kůži lososa dobře osušte papírovou utěrkou.
  2. Pokud vám to čas dovolí, vložte lososa kůží nahoru na 1 hodinu do chladničky (nezakrytého), aby se ještě více vysušil.
  3. Pokapejte maso polovinou oleje (jen malým množstvím) a potřete kůži.
  4. Posypte polovinou soli a pepře.
  5. Filet otočte a postup opakujte. Tento krok provádějte až těsně před pečením.
  6. Na velkou nepřilnavou pánev dejte tolik oleje, aby zcela pokryl dno.
  7. Rozehřejte ji na středním stupni, dokud se nezačne třpytit (ale nekouřit).
  8. Vložte lososa na pánev kůží dolů a ihned otočte hlavou dolů na střední stupeň.
  9. Pomocí špachtle nebo něčeho podobného přitlačte na každého lososa na 10 sekund, aby se kůže přitiskla k pánvi a „nastavila“ svůj tvar.
  10. Ideální je, pokud můžete dělat alespoň dva lososy najednou.
  11. Smažte 7 minut, nebo dokud není losos ze 3/4 upečený (po straně lososa se změní barva) a kůže není křupavá.
  12. Obraťte lososa kůží nahoru a vařte dalších 90 sekund.
  13. Obraťte lososa opět kůží dolů, zvyšte teplotu na středně vysokou a opět vařte kůži po dobu 60 sekund, abyste ji naposledy zahřáli a posílili její křupavost.
  14. Podávejte kůží nahoru, aby byla kůže křupavá.
  15. Rybí kůže zůstane křupavá jen dokud je horká, proto ji podávejte ihned.

Kategorie:

Hlavní jídla | Losos | Ryby
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang