Tento salát z červené řepy chutná fantasticky a jeho příprava je tak jednoduchá. Jedná se o výstavní a chuťově výrazný salát, který je působivý pro zábavu nebo skvělé jídlo.
Ingredience
Salát z červené řepy s rukolou:
- 6 středně velkých (900 g) červených řep (červenou řepu nakrájejte na kousky a nechte okapat)
- 6 šálků (142 g) baby rukoly, opláchnuté a osušené
- 1/2 šálku (115 g) sýra feta, nakrájeného na kostičky nebo rozdrobeného
- 1/2 šálku pekanových ořechů, opražených
- 1/2 šálku sušených brusinek
Balzamiková zálivka:
- 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 stroužek česneku, prolisovaný nebo jemně mletý
- 1/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky černého pepře
Recept je na 6 porcí jako příloha k salátu, 4 porce jako hlavní chod.
Postup
- Předehřejte troubu na 200 ˚C.
- Dno středně velkého plechu s okrajem vyložte fólií.
- Každou řepu pevně zabalte do fólie a naaranžujte na vyložený plech.
- Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu nebo dokud se největší řepa snadno nepropíchne.
- Rozbalte řepu a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu, poté oloupejte slupku a nakrájejte ji na půlky a poté na klínky.
- Na suché pánvi opražte 1/2 šálku pekanových ořechů a často je přehazujte, dokud nezezlátnou a nezapáchají.
- Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
- Přendejte rukolu do velké mísy a přidejte zbývající ingredience salátu. Nakrájenou řepu, sýr feta, opražené pekanové ořechy a sušené brusinky.
- V malé zavařovací sklenici smíchejte všechny přísady zálivky a dobře protřepejte.
- Salát pokapejte podle chuti.
- Pokud salát nepodáváte ihned, těsně před pokapáním salátu zálivku znovu protřepejte.
TIP: Pro přípravu předem – Řepu si předvařte až 3 dny předem, přikryjte ji a uložte do chladničky, dokud nebude připravena k použití.