Cuketové lasagne jsou ideální nízkosacharidovou večeří, která uspokojí vaši touhu po italském jídle. Jsou ideální v létě s čerstvou zeleninou a bylinkami ze zahrádky nebo v zimě, když potřebujete uklidňující jídlo. Nudle vám v ní nebudou chybět.
Ingredience
- 2 velké cukety
- 1 lžíce soli
- 455 g mletého hovězího masa
- 1 a ½ lžičky mletého černého pepře
- 1 malá zelená paprika nakrájená na kostičky
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 1 plechovka (455 g) rajčatové omáčky
- 1 šálek rajčatového protlaku
- ¼ šálku červeného vína
- 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- 1 lžíce nasekaného čerstvého oregana
- 3 lžíce horké vody nebo podle potřeby
- 1 nádoba (425 g) nízkotučného sýra ricotta
- 1 vejce
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 balení (455 g) mraženého sekaného špenátu, rozmrazeného a osušeného
- 455 g čerstvých žampionů nakrájených na plátky
- 227 g strouhaného sýra mozzarella
- 227 g strouhaného parmezánu
Recept je na 8 porcí.
Postup
- Předehřejte troubu na 165 °C.
- Vymažte hluboký pekáč o rozměrech 23×3 cm.
- Cukety nakrájejte podélně na velmi tenké plátky.
- Plátky lehce posypte solí. Dejte je stranou, aby se v cedníku osušily.
- Pro přípravu masové omáčky vařte mleté hovězí maso a černý pepř na velké pánvi na středním ohni za stálého míchání 5 minut.
- Přidejte zelený pepř a cibuli.
- Vařte a míchejte, dokud maso nezrůžoví.
- Vmíchejte rajčatovou omáčku, rajčatový protlak, víno, bazalku a oregano.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte malé množství horké vody.
- Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a za častého míchání vařte omáčku asi 20 minut.
- Mezitím v míse rozmíchejte ricottu, vejce a petrželku, dokud se dobře nespojí.
- Lasagne sestavíte tak, že na dno připraveného pekáče rozetřete 1/2 masové omáčky. Pokládejte 1/2 plátků cukety, 1/2 směsi ricotty, všechen špenát, poté všechny houby a nakonec 1/2 sýra mozzarella.
- Opakujte vrstvení zbývající masové omáčky, plátků cukety, směsi ricotty a mozzarelly.
- Povrch rovnoměrně potřete parmazánem.
- Přikryjte fólií.
- Pečte v předehřáté troubě 45 minut.
- Odstraňte fólii, zvyšte teplotu trouby na 175 °C a pečte dalších 15 minut.
- Před podáváním nechte lasagne 5 minut stát.