Tato vydatná polévka z fazolí a zeleniny vás zahřeje v sychravých dnech a také je to skvělý způsob, jak do jídelníčku zařadit více luštěnin.
Ingredience
- 3 plechovky černých fazolí, propláchnuté a scezené
- 3 řapíky celeru, nakrájené na kousky
- 1 velká cibule, nasekaná
- 1 středně velká sladká červená paprika, nakrájená
- 1 jalapeňos paprička, zbavená semínek a nakrájená na kousky
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku, mleté
- 800 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 plechovka krájených rajčat
- 3 lžičky mletého římského kmínu
- 1 a 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička pálivé omáčky typu
- 1/4 lžičky pepře
- 1 bobkový list
- 1 lžička limetkové šťávy
- 1/2 hrnku zakysané smetany se sníženým obsahem tuku
- 1/4 hrnku nasekané jarní cibulky
Postup
- V malé misce rozmačkejte 1 plechovku černých fazolí a dejte stranou.
- Ve velkém hrnci orestujte na oleji celer, cibuli, červenou papriku a jalapeňo, dokud nezměknou. Přidejte česnek a restujte ještě 1 minutu.
- Vmíchejte vývar, rajčata, římský kmín, koriandr, pálivou omáčku, pepř, bobkový list, rozmačkané černé fazole a zbylé celé fazole. Přiveďte k varu a snižte teplotu, přikryjte a vařte 15 minut.
- Vyhoďte bobkový list a vmíchejte limetkovou šťávu. Každou porci ozdobte 1 lžící zakysané smetany a jarní cibulkou.