Připravte si tuto tradiční francouzskou pochoutku i u vás doma. Pokud nemáte kohouta, hodí se i jiná drůbež.
Ingredience
- 1 kohout, nebo velké kuře (asi 1,4 až 1,8 kg), nakrájené na 10 kusů
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 15 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 140 g slaniny nakrájené na 0,5 cm kousky
- 1 velká cibule, rozpůlená a nakrájená na plátky
- 1 velká mrkev, oloupaná a nahrubo nakrájená na kousky velikosti sousta
- 2 řapíky celeru, nahrubo nakrájené na kousky velikosti sousta
- 12 malých cibulek
- 2 lžíce brandy
- 35 g hladké mouky
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- 12 malých žampionů, očištěných
- 450 ml kuřecího vývaru
- 1 láhev červeného vína (750 ml)
- 3 bobkové listy
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Postavte velký hrnec na středně silný oheň. Kousky kuřete osolte a opepřete. Když je hrnec rozpálený, přidejte máslo a olivový olej. Vložte kousky kuřete do hrnce kůží dolů tak, aby se do něj těsně vešly a zároveň měly prostor.
- Po 2 minutách je otočte a pak je ještě 2 minuty vařte na spodní straně. Kuře vyjměte a dejte stranou.
- Přidejte slaninu a opečte ji dozlatova. Snižte teplotu, přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a celer a opékejte 2 min.
- Malou cibulku blanšírujte ve větším hrnci vroucí vody 1 minutu, poté ji slijte v cedníku. Když je cibule dostatečně chladná, oloupejte ji. Odložte stranou.
- Do hrnce se slaninou a zeleninou nalijte brandy a všechny ingredience dobře promíchejte, přičemž ze dna hrnce seškrábněte připečené kousky. Za stálého míchání přidejte mouku a vařte 1 minutu (tím se vytvoří jíška).
- Do hrnce vložte snítky tymiánu, malou cibulku a houby, promíchejte je a poté vraťte kuře do hrnce. Přidejte kuřecí vývar a 5 minut povařte.
- Přidejte červené víno a bobkové listy, hrnec přikryjte a vložte do předehřáté trouby na 1 hodinu a 30 minut, dokud není kuře propečené a zcela měkké.
- Podávejte přímo z hrnce s kaší z kořenové zeleniny.