S tímto receptem si snadno připravíte perfektní křehké koláčové těsto. Už nebudete chtít jiné.
Ingredience
- 260 g hladké mouky
- 2 lžičky moučkového cukru
- 3/4 lžičky soli
- 90 g studeného másla nakrájeného na malé kostičky
- 60 g rostlinného tuku
- 7 až 8 lžic ledové vody
Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a cukr, dokud se dobře nespojí. Čistýma rukama přidejte máslo a promíchejte, dokud se neobalí.
- Máslo třete mezi palcem a ukazováčky, aby se vmísilo do moučné směsi, dokud se máslo nerozdělí na kousky velikosti fazole a po zmáčknutí v dlani se nespojí v hrudky, asi 2 minuty.
- Přidejte rostlinný tuk, promíchejte, dokud se neobalí v mouce, a pak ho vtírejte do moučné směsi, dokud se nevytvoří kousky velikosti hrášku (měly by zůstat nějaké velké kousky) a po zmáčknutí se spojí v hrudky velikosti pěsti, asi 1 minutu.
- Pokapejte polovinou ledové vody a směs prohrábněte prsty, dokud se jen nenavlhčí. Po 1 lžíci přilévejte zbývající vodu a prsty směs prohrábněte, aby se zvlhčila. Z kaše se stane spojená hmota.
- Těsto je akorát, když je navlhčené, ale při stlačení není mokré. Těsto nepropracovávejte, jinak bude tuhé.
- V míse z těsta vytvořte kouli a poté přemístěte na kus potravinářské fólie, stlačte ho do plochého kotouče a poté zabalte.
- Před rozválením a vytvarováním do koláčové formy vložte těsto na nejméně 30 minut do lednice.