Recept na snadnou kari omáčku

Hlavní jídlaOmáčky
snadna-kari-omacka

Tato kari omáčka je všestranná a lze ji podávat jako hlavní chod k masu a zelenině nebo jako omáčku k namáčení či dochucení zeleninových příloh. Skvěle se hodí i na pečené brambory.

Ingredience

  • 2 lžíce arašídového oleje
  • 1 lžíce margarínu
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 2 lžíce mletého česneku
  • 1 lžíce mletého čerstvého kořene zázvoru
  • 2 lžíce mletého koriandru
  • 2 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžička kajenského pepře
  • ¼ lžičky mleté kurkumy
  • 2 rajčata
  • 2 chilli papričky serrano zbavené semínek
  • ½ šálku čerstvého koriandru
  • ½ šálku jogurtu, rozšlehaného do hladka
  • 3 šálky vody

Recept je na 8 porcí.

Postup

  1. Na malé pánvi nebo ve woku rozehřejte olej a margarín na středně vysoké teplotě.
  2. Přidejte cibuli a smažte ji, dokud velmi nezhnědne, 10 až 15 minut.
  3. Nedovařte ji, jinak bude mít omáčka zvláštní chuť.
  4. Přidejte k cibuli česnek a zázvor.
  5. Smažte další 2 minuty.
  6. Směs přendejte do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka.
  7. Kuchyňský robot neproplachujte.
  8. Rozmixovanou cibulovou směs vložte do velkého hrnce.
  9. Vmíchejte koriandr, kmín, skořici, černý pepř, kajenský pepř a kurkumu.
  10. Vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne a nezíská konzistenci pasty.
  11. Rajčata, chilli papričky a koriandr rozmixujte v kuchyňském robotu dohladka.
  12. Přidejte k cibulové směsi a na mírném ohni míchejte, aby se vyvařila vlhkost z rajčat a paprik.
  13. Po troškách přidávejte jogurt a neustále míchejte, aby se nesrazil.
  14. Směs rozmixujte v kuchyňském robotu dohladka.
  15. Vraťte do hrnce, přidejte vodu a zvyšte teplotu na maximum.
  16. Přiveďte omáčku k varu.
  17. Přikryjte hrnec a vařte 3 až 5 minut.
  18. Snižte teplotu a vařte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

Tipy

  • Podáváme s masem: Před podáváním s rýží nebo s chlebem maso uvařte zvlášť, pak ho 5 až 10 minut povařte v omáčce.
  • Podáváme se zeleninou: Před podáváním vařte syrovou zeleninu v páře 4 až 5 minut do změknutí a poté ji 5 až 10 minut povařte v omáčce.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang