Tato kari omáčka je všestranná a lze ji podávat jako hlavní chod k masu a zelenině nebo jako omáčku k namáčení či dochucení zeleninových příloh. Skvěle se hodí i na pečené brambory.
Ingredience
- 2 lžíce arašídového oleje
- 1 lžíce margarínu
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- 2 lžíce mletého česneku
- 1 lžíce mletého čerstvého kořene zázvoru
- 2 lžíce mletého koriandru
- 2 lžíce mletého kmínu
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička kajenského pepře
- ¼ lžičky mleté kurkumy
- 2 rajčata
- 2 chilli papričky serrano zbavené semínek
- ½ šálku čerstvého koriandru
- ½ šálku jogurtu, rozšlehaného do hladka
- 3 šálky vody
Recept je na 8 porcí.
Postup
- Na malé pánvi nebo ve woku rozehřejte olej a margarín na středně vysoké teplotě.
- Přidejte cibuli a smažte ji, dokud velmi nezhnědne, 10 až 15 minut.
- Nedovařte ji, jinak bude mít omáčka zvláštní chuť.
- Přidejte k cibuli česnek a zázvor.
- Smažte další 2 minuty.
- Směs přendejte do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka.
- Kuchyňský robot neproplachujte.
- Rozmixovanou cibulovou směs vložte do velkého hrnce.
- Vmíchejte koriandr, kmín, skořici, černý pepř, kajenský pepř a kurkumu.
- Vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne a nezíská konzistenci pasty.
- Rajčata, chilli papričky a koriandr rozmixujte v kuchyňském robotu dohladka.
- Přidejte k cibulové směsi a na mírném ohni míchejte, aby se vyvařila vlhkost z rajčat a paprik.
- Po troškách přidávejte jogurt a neustále míchejte, aby se nesrazil.
- Směs rozmixujte v kuchyňském robotu dohladka.
- Vraťte do hrnce, přidejte vodu a zvyšte teplotu na maximum.
- Přiveďte omáčku k varu.
- Přikryjte hrnec a vařte 3 až 5 minut.
- Snižte teplotu a vařte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Tipy
- Podáváme s masem: Před podáváním s rýží nebo s chlebem maso uvařte zvlášť, pak ho 5 až 10 minut povařte v omáčce.
- Podáváme se zeleninou: Před podáváním vařte syrovou zeleninu v páře 4 až 5 minut do změknutí a poté ji 5 až 10 minut povařte v omáčce.