Jakmile se naučíte vařit sušené fazole, budete je mít vždy po ruce. Jsou levné, výživné, snadno se připravují a – což je nejdůležitější – jsou chutné!
Konzervované fazole jsou sice pohodlné, ale co se týče cenové dostupnosti, chuti a struktury, sušené fazole je překonávají. Pokud jste sušené fazole ještě nikdy nevařili, nenechte se zastrašit!
Fazole jsou měkké a krémové a obklopuje je bohatý, aromatický vývar.
Jak uvařit fazole
- Přeberte je. Do sušených fazolí se často přimíchávají drobné kamínky nebo nečistoty, proto je před vařením prosejeme. Tyto zbytky vyhoďte spolu se scvrklými nebo odbarvenými fazolemi.
- Namáčet, či nenamáčet? Fazole před vařením namočte. Budou hotové za zlomek času a budou mnohem lépe stravitelné. Za tímto účelem vložte sušené fazole do velké mísy a přidejte vodu tak, aby byly pokryty 2 až 3 centimetry. Fazole, které plavou, vyhoďte. Poté nechte fazole namočené alespoň 8 hodin nebo přes noc. Ráno namočené fazole slijte a propláchněte.
- Je čas vařit! Namočené fazole přendejte do velkého hrnce a zalijte je dvěma centimetry vody. Pokud používáte nenamočené fazole, propláchněte je před přidáním do hrnce v sítku. Přiveďte vodu k mírnému varu, snižte teplotu a vařte 30 minut, přičemž odstraňte pěnu, která vystoupí na povrch.
- Přidejte koření a pokračujte ve vaření. Když se fazole vaří 30 minut, osolte je. Pokračujte ve vaření, dokud fazole nezměknou, a pokud začnou být suché, přidejte více vody. Doba vaření může být od 30 minut do 2 hodin, záleží na velikosti a čerstvosti fazolí. Doporučuji je kontrolovat každých 30 minut.
Když jsou fazole měkké, okořeňte je podle chuti a odstavte z ohně. Fazole skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 5 dní nebo je zmrazte na několik měsíců.
Příprava
- Příprava: 8 minut
- Vaření: 2 hodiny
- Celkem:
- Počet porcí: 6 šálků
Ingredience
- 2 šálky sušených fazolí
- Voda
- Mořská sůl
Postup
- Fazole vložte do velké mísy.
- Vyhoďte všechny pecky a zbytky.
- Přikryjte ji 2 až 3 cm vody a vyhoďte všechny fazole, které plavou na hladině.
- Namočte je při pokojové teplotě na 8 hodin nebo přes noc.
- Slijte vodu a dobře ji propláchněte.
- Fazole vložte do velkého hrnce a zalijte je dvěma centimetry vody.
- Přiveďte je k mírnému varu.
- Snižte teplotu a vařte odkryté 30 minut.
- Odstraňte pěnu z povrchu a přidejte 2 lžičky mořské soli a požadované aromatické látky.
- Pokračujte ve vaření, dokud nezměknou, ale nebudou kašovité, až další 2 hodiny, a občas promíchejte.
- Doba vaření závisí na druhu a čerstvosti fazolí.
- Pokud začnou vypadat suché, přidejte do hrnce trochu více vody.
- Když jsou fazole měkké, vyhoďte aromatické látky.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Uvařené fazole skladujte v lednici až 5 dní nebo je zmrazte na několik měsíců.