Zde je návod, jak dokonale uvařit rýži na sporáku! Zapamatujte si tento poměr rýže a vody, aby byla pokaždé nadýchaná.
Tady je dovednost, kterou by měl znát každý kuchař: jak uvařit rýži na sporáku! Jistě, vypadá to jako jednoduchý úkol. Ale je tu tolik proměnných: jaký je správný poměr rýže a vody? Měli byste rýži propláchnout? Vaříte ji přikrytou?
Nepotřebujete rýžovar ani instantní hrnec. Tady je to, co potřebujete vědět pro dokonale nadýchanou rýži.
Poměr rýže a vody
Zapamatujte si tento poměr a budete vědět, jak pokaždé uvařit dokonalý hrnec! Poměr rýže a vody je takový, že na 1 šálek bílé rýže použijete 1,5 šálku vody. Jednoduše vynásobte šálky rýže číslem 1,5, abyste zjistili množství vody. Pokud připravujete 2 šálky rýže, použijte 3 šálky vody.
Kolik je potřeba na 1 šálek suché rýže? 1 šálek suché rýže se rovná 3 šálkům vařené rýže. To je šest porcí po ½ šálku.
Jak uvařit rýži na sporáku
Krok 1: Rýži propláchněte
Proč rýži oplachovat? Tento postup je ve světě vaření trochu sporný. Ale díky němu je rýže nejlepší! Vhoďte ji do cedníku a na 15 až 20 sekund ji prohánějte pod studenou vodou. Propláchnutím rýže odstraníte škrob z vnější strany zrn. Tím zabráníte tomu, abyste získali lepkavý, lepkavý a gumovitý hrnec rýže.
Krok 2: Vařte ji přikrytou
Do hrnce přidejte rýži a vodu a přiveďte ji k varu. Jakmile se začne vařit, ztlumte ji a přikryjte. Jak dlouho vařit rýži? Uvaření 1 šálku bílé rýže trvá 13 až 15 minut.
Vařte, dokud se tekutina zcela nevstřebá. Větší množství bílé rýže může trvat o něco déle, proto zkontrolujte a vidličkou rýži stáhněte, abyste zjistili, kdy je voda absorbována.
Krok 3: Nechte ji odležet a pak ji dochuťte
Tady je důležitá část o tom, jak uvařit rýži: po uvaření ji nechte 10 minut odpočívat! Tímto krokem se rýže dokončí vaření v páře, takže zrnka budou nadýchaná, a ne lepkavá nebo nasáklá vodou. Tento krok nevynechávejte.
Jak dochutit rýži
Rýži raději dochuťte až po uvaření, abyste získali co nejlepší výsledek. Jakmile máte hrnec s holou rýží, můžete se pustit do práce. Zde je základní návod, jak rýži dochutit, a pak několik dalších nápadů na dochucení:
- Máslo a sůl: Jednoduché a klasické! Přidejte ¼ lžičky košer soli a 1 lžíci másla.
- Koriandr a limetka: Připravte rýži s koriandrem a limetkou přidáním ¼ šálku jemně nasekaného koriandru, 1 lžíce kokosového oleje nebo másla, 2 lžic limetkové šťávy a 1 lžičky limetkové kůry.
- Kokos: Připravte kokosovou rýži přidáním 2 lžic nerafinovaného kokosového oleje, který dodá tropickou chuť.
- Bylinky: Přidejte ¼ šálku nasekaných čerstvých bylinek, jako je bazalka, tymián, oregano nebo pažitka.
- Kurkuma: Žlutou rýži připravíte tak, že do vody přidáte 1,5 lžičky mleté kurkumy.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 15 minut
- Počet porcí: 3 šálky
Ingredience
- 1 šálek bílé rýže
- 1 ½ šálku vody
- ¼ čajové lžičky kosher soli
- Volitelně: 1 lžíce másla nebo olivového oleje
Postup
- Rýži propláchněte ve studené vodě v cedníku po dobu 15 až 20 sekund a poté ji osušte.
- Rýži vložte do hrnce s vodou a přiveďte ji k varu.
- Po dosažení varu hrnec přikryjte a vařte 13 až 15 minut, dokud se voda zcela nevsákne.
- Odstavte z ohně.
- Přikryjte a nechte 10 minut odpočívat.
- Vmíchejte sůl a případně máslo nebo olivový olej.
- Ochutnejte a případně dosolte.