Tento zdravý pastýřský koláč neboli Shepherd’s Pie obsahuje olivový olej místo másla, extra libové mleté hovězí maso, spoustu zeleniny a květákovo-bramborovou kaši, což je lehčí varianta klasiky, která je stále plná chuti.
Příprava
- Příprava: 45 minut
- Vaření: 25 minut
- Celkem: 1 hodina 10 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
Na bramborovo-květákovou zálivku
- 700 g brambor russet, oloupaných a nakrájených na 2,5 cm kousky
- 1 lžička soli a další na osolení vody na vaření
- 230 g růžiček květáku (2 vrchovaté šálky)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 šálku nízkotučného mléka
- čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
- 1/2 šálku strouhaného ostrého nebo extra ostrého sýra čedar (56 g)
Na náplň
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 velká cibule nakrájená na kostičky
- 2 velké mrkve nakrájené na kostičky
- 1 velký řapíkatý celer nakrájený na kostičky
- 2 velké stroužky česneku, mleté
- 1 a 1/2 lžičky čerstvého tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného)
- 500 g extra librového mletého hovězího masa
- 1 a 1/2 lžičky soli, v případě potřeby přidejte další
- čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
- 1 šálek čerstvého nebo mraženého anglického hrášku
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 1/2 šálku červeného vína (v případě potřeby nahraďte kuřecím vývarem)
- 1/2 šálku kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
- 1 lžíce worcestrové omáčky
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Vložte brambory do středně velkého hrnce a zalijte je 5 centimetry studené vody.
- Přidejte tolik soli, aby voda měla příjemnou chuť moře (asi 2 lžičky).
- Na prudkém ohni přiveďte k varu.
- Po 3 minutách plného varu přidejte květák a vařte, dokud zelenina nezměkne natolik, aby se dala snadno posouvat nožem, tedy dalších 4 až 6 minut.
- Dobře sceďte a vraťte do hrnce.
- Přidejte olivový olej, mléko, sůl a několik zrnek černého pepře.
- Pomocí šťouchadla na brambory vše rozmixujte na krémovou kaši.
- Ochutnejte a podle potřeby přidejte další sůl nebo pepř.
- Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu.
- Přidejte cibuli, mrkev a celer a smažte, dokud nezačnou měknout, asi 4 minuty.
- Přidejte česnek, tymián, hovězí maso, sůl a vydatnou dávku čerstvě mletého černého pepře.
- Smažte, dokud se maso nerozpadne a nezrůžoví. Přidejte hrášek, rajčatový protlak, víno, kuřecí vývar a worcesterskou omáčku.
- Upravte teplotu, aby se tekutina vařila.
- Za občasného míchání vařte, dokud se tekutina mírně nezredukuje a chutě se nezvýrazní, asi 10 minut.
- Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
- Směs masa a zeleniny přendejte do zapékací mísy, například do čtvercové formy o průměru 20 cm, kulaté formy na koláč o průměru 23 palců nebo oválné zapékací mísy o objemu 1 až 1,5 litru.
- Na hovězí maso rovnoměrně naneste květákovou/bramborovou kaši. Navrch rozprostřete sýr.
- Položte na plech a pečte, dokud šťáva nevybublá a povrch lehce nezhnědne, asi 25 minut.
- Vyjměte z trouby a podávejte.