Udělejte dojem na všechny své přátele a podávejte krémové polévky nebo dipy s těmito recepty na chlebové misky.
Ingredience
- 2 lžíce aktivního sušeného droždí
- 3 šálky teplé vody (37 °C až 46 °C)
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky soli
- 6 a 1/2 až 7 a 1/2 šálku chlebové mouky
- kukuřičná mouka a sezamová semínka (volitelně)
Recept je na 2 porce.
Postup
- V malé misce rozpusťte droždí v teplé vodě.
- Ve velké míse smíchejte cukr, sůl, směs droždí a 3 šálky mouky.
- Šlehejte 3 minuty při střední rychlosti.
- Vmíchejte tolik zbývající mouky, aby vzniklo vláčné těsto (těsto se bude lepit).
- Vyklopte na pomoučněnou plochu.
- Hněťte, dokud nebude hladké a pružné, 6-8 minut.
- Vložte těsto do vymaštěné mísy a jednou ho otočte, aby se namazalo.
- Přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme na teplém místě kynout, dokud se nezdvojnásobí, asi 30 minut.
- Předehřejte troubu na 260 °C.
- Těsto propracujte.
- Rozdělte ho a vytvarujte 6 kuliček.
- Položte je 3 cm od sebe na 2 plechy, které jste vydatně vysypali kukuřičnou moukou nebo vymazali tukem.
- Přikryjte je kuchyňskou utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud se nezdvojnásobí, asi 15 minut.
- Bochánky postříkejte vodou.
- V případě potřeby je bohatě posypte sezamovými semínky.
- Ostrým nožem udělejte na povrchu mělké zářezy ve tvaru písmene „X“.
- Pečte 2 minuty.
- Snižte teplotu trouby na 218 °C.
- Pečte dozlatova a vnitřní teplota dosáhne 88 – 94 °C.
- Vyjměte z pánve na drátěné mřížky, aby zcela vychladly.
- Z horní části chleba odkrojte tenký plátek.
- Vydlabejte spodní část bochníku a nechte 1 cm dlouhý plášť.
- Vyjmutý chléb vyhoďte nebo jej uchovejte pro jiné použití, například na krutony.