Mramorový koláč je klasickou vzpomínkou na dětství. Ať už použijete potravinářské barvivo barvy pro nevšední vzhled, nebo jen čokoládu a vanilku, je to lahůdka na svačinu.
Ingredience
- 225 g změklého másla
- 225 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 225 g hladké mouky
- 3 lžíce mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce kakaového prášku
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vymažte kulatou koláčovou formu a dno vyložte kruhem z pečicího papíru.
- Máslo, Moučkový cukr, vejce, hladkou mouku, mléko a vanilkový extrakt dejte do kuchyňského robotu a šlehejte 1-2 minuty, dokud nebude těsto hladké.
- Směs rozdělte do dvou misek. Do směsi v jedné z misek vmíchejte 2 lžíce kakaového prášku. Vezměte 2 lžíce a střídavě jimi vkládejte čokoládovou a vanilkovou směs do formy.
- Až spotřebujete všechnu směs, poklepejte dnem o pracovní plochu, abyste se ujistili, že se v něm netvoří žádné vzduchové bubliny.
- Vezměte špejli a několikrát s ní zatočte kolem směsi ve formě, abyste vytvořili mramorový efekt.
- Koláč pečte 45-55 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Vyklopte na chladicí mřížku a nechte vychladnout.