Mým původním záměrem bylo totiž opěvování bábovky! Ale ne ledajaké! Té nejlepší citronovo-makové bábovky na světě s příjemně nakyslou citronovou polevou.
Vydrží krásně vláčná i tři dny po upečení. Asi by vydržela i déle, ale jestli jí uchováte doma víc než tři dny bez toho, abyste jí spráskali, dám vám metál. Tak hurá na ten recept. Místo citronové polevy se dá použít i vanilková poleva.
Citronovo-maková bábovka s citronovou polevou
Ingredience:
- 160 g másla
- 250 g krupicového cukru
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 350 g tvarohu (ve vaničce)
- 150 g bílého jogurtu
- špetka soli
- 250 g dětské krupičky (nebo hrubé mouky)
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 citron (nastrouhanou kůru i šťávu)
- 2 lžíce celého máku
- máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy
Poleva:
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 hrnek moučkového cukru
Postup
- Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. V ideálním případě je vyndejte z lednice alespoň hodinu předem. Pak zapněte troubu na 170°C a formu na bábovku (nebo několika menších, klidně muffinových, potom ovšem přizpůsobte čas pečení) pořádně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (nebo krupičkou).
- Máslo, žloutky, cukr a šťávu a nastrouhanou kůru z citronu vyšlehejte do světlé pěny. Do vaječné pěny zašlehejte tvaroh a jogurt. Nakonec zapracujte krupičku, sníh z bílků vyšlehaný se špetkou soli a mák.
- Těsto nalijte do formy, uhlaďte povrch a pečte zhruba 50 minut. Po vytažení nechte bábovku lehce zchladnout ve formě (zhruba 20 minut), pak vyklopte na čistý talíř a nechte vychladnout úplně.
- Moučkový cukr a citronovou šťávu třete (nebo šlehejte) do té doby, než získáte hladkou polevu. Pokud se vám zdá moc řídká, přidejte další cukr. Hotovou polevou polijte vychladlou bábovku a nechte ztuhnout.
- Bábovku podávejte nakrájenou na řezy.
Nejlepší maková bábovka nemusí být složitá ani přeplácaná. Většinou stačí jednoduchý recept, který dokáže zázraky.