Zahřejte se v zimě tímto příjemným ragú z pečené kořenové zeleniny s rajčaty a kapustou.
Ingredience
- 1-2 kg kořenové zeleniny, jako je pastinák, řepa, mrkev, brambory, tuřín a celer, oloupané a nakrájené na kousky
- 1 hlavička česneku, oddělené a oloupané stroužky
- 6 lžic extra panenského olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 hrnku nakrájené cibule
- 1 vrchovatá lžíce rajčatového protlaku
- 1 plechovka celých loupaných rajčat
- 2 hrnky nasekané listové zeleniny, například kapusty nebo mangoldu
- 1 lžička italského koření nebo sušeného oregana
- Černý pepř, podle chuti
- Omáčka tabasco, volitelně, podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 230 °C. Do velké zapékací mísy dejte kořenovou zeleninu, česnek a 3 lžíce olivového oleje. Posypte solí. Pečte 45 minut a v polovině pečení zeleninu promíchejte.
- Zatímco se kořenová zelenina peče, rozehřejte hrnci 3 lžíce olivového oleje na středně vysoké teplotě. Když je olej rozpálený, přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezačnou její okraje hnědnout.
- Vmíchejte rajčatový protlak a ještě minutu smažte.
- Přidejte loupaná rajčata i s tekutinou a vařečkou je rozbijte na menší kousky. Dobře promíchejte. Přidejte italské koření. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na nejnižší možný stupeň.
- Hrnec přikryjte a nechte mírně vařit, zatímco se kořenová zelenina peče.
- Když je kořenová zelenina hotová (na okrajích by měla být zhnědlá a snadno propíchnutelná vidličkou), vyjměte ji z trouby.
- Do hrnce s rajčaty přidejte nakrájenou listovou zeleninu. Vařte, dokud zelenina nezvadne, asi 5 minut. Vmíchejte kořenovou zeleninu.
- Podle chuti osolte a opepřete, případně dochuťte tabascem, pokud jej používáte.