Mám pro vás poslední recept roku! Uteklo to jako voda, že? Jako by to bylo včera, když jsem pro vás sepisovala poslední recept loňského roku – nezapomenutelný dort z bílé čokolády a Baileys s brusinkovým želé, a přitom je to přesně rok.
Doufám, že jste si užili opravdu kouzelné Vánoce a zaslouženě si po těch náročných přípravách odpočinuli. Mně ten klidný čas s rodinou opravdu prospěl. Vyčistila jsem si hlavu, každý den spala skoro do 9 (vstávání bez budíku je vážně paráda) a omezila jsem pobyt u počítače na nejnutnější minimum. O co bylo předvánoční období hektičtější, o to byly svátky pohodovější. Takový malý lázeňský pobyt se stromečkem, cukrovím, vánočkou a pohádkami. Co chtít víc?
Ale mám jeden malý černý puntík! Už před Vánoci jsem vám na Instagramu slíbila recept na perníkový koláč plněný mandarinkovým crème brûlée. Jenže pak se do toho zamotala nejlepší vosí hnízda na světě, a tak koláč přichází na scénu až teď. Ale snad mi to odpustíte! To čekání za to totiž vážně stálo, slibuju.
Navíc, když tohohle krasavce pasujete do role silvestrovského či novoročního dezertu, budete za naprostou hvězdu. Nese se v lehce vánočním duchu, protože aroma perníkového koření a mandarinek dokonale evokuje advent. A kdo by si nechtěl Vánoce ještě trochu protáhnout?
Tenhle koláč v sobě skvěle spojuje přesně tu kombinaci chutí, vůní a textur, která vás uchvátí a naprosto vám učaruje. Jemné máslové kořeněné těsto, hedvábná náplň, která vás překvapí svou citrusovou svěžestí, křupavá karamelová krusta a plátky šťavnatých mandarinek jako pomyslná „třešinka na dortu“… Ano, tomuhle koláči se dá jen těžko odolat. Není to úplně jednoduchý dezert, ale hned první lžička vás přesvědčí, že každá minuta za to stála!
Perníkový koláč plněný mandarinkovým crème brûlée
Ingredience:
Těsto:
- 150 g změklého másla
- 95 g moučkového cukru (prosátého přes jemné sítko)
- 30 g mandlové mouky
- 2 špetky soli
- 1/4 vanilkového lusku
- 1-2 lžičky perníkového koření
- 1 menší vejce (50 g)
- 250 hladké mouky (prosáté přes jemné sítko)
Náplň:
- 450 ml smetany ke šlehání
- 12 g nastrouhané mandarinkové kůry
- 4 žloutky z velkých vajec
- 2 velká vejce
- 80 g krupicového cukru
- 90 ml mandarinkové šťávy, čerstvě vymačkané, bez dužiny
- 1/2 lžičky vody z pomerančových květů (lze vynechat)
- špetka soli
Na dokončení:
- 2-4 mandarinky
- krupicový cukr na zkaramelizování
Postup
Máslo vložte do mísy robotu a šlehejte dokud nebude hladké a nadýchané. Poté přidejte cukr, mandlovou mouku a sůl a opět promíchejte. Rozřízněte vanilkový lusk, vyškrábněte z něj semínka a spolu s perníkovým kořením je přidejte do těsta. Nakonec přidejte vejce a prosátou mouku a nechte robot míchat, dokud těsto nezačne tvořit soudržnou kouli. Těsto zabalte do potravinářské fólie. Nechte minimálně 2 hodiny (klidně i přes noc) chladit v lednici.
Těsto vyválejte na plát o tloušťce zhruba 4 milimetry a pomocí válečku přeneste do koláčové formy s volným dnem (já použila formu s vlnitým okrajem o průměru 28 cm a výšce 3 cm a pro jistotu i jednu tartaletkovou formu o průměru 12 cm a výšce 3 cm).
Formu nevymazávejte, pouze v ní po přenesení těsto urovnejte, vtlačte ho do všech prohlubní, případné prasklinky zalepte kousky těsta a přečnívající okraje odřízněte a zahlaďte. Poté propíchejte dno vidličkou a takto připravený korpus dejte na 30 minut do mrazáku. Zbytek těsta můžete zabalit do potravinářské fólie a také uložit do mrazáku.
V rendlíku za občasného míchání opatrně zahřejte smetanu a mandarinkovou kůru ke slabému varu. Když směs začne vařit, okamžitě stáhněte a nechte louhovat.
Troubu rozehřejte na 180°C, vychlazený korpus přikryjte pečicím papírem, zatěžte suchými fazolemi nebo keramickými kuličkami a takto pečte 10–15 minut. Poté zátěž odstraňte a pečte dalších 5-10 minut, dokud nebudou na korpuse žádná viditelná vlhká místa a okraje budou zlaté. Vyndejte z trouby, nechte vychladnout a mezitím připravte náplň. Teplotu v troubě snižte na 150°C, mřížku umístěte do spodní třetiny trouby. Na dno trouby položte pekáček s vroucí vodou.
Do misky dejte žloutky, vejce, cukr, mandarinkovou šťávu a šlehejte, dokud se vejce nespojí s ostatními ingrediencemi. Smetanu přeceďte přes jemné síto a usazenou kůru vyhoďte. Vraťte smetanu na plotnu a znovu opatrně zahřejte k lehkému varu. Stáhněte z plotny a za stálého míchání lijte horkou smetanu velmi tenkým pramínkem k vaječné směsi. Přidejte vodu z pomerančových květů a sůl a promíchejte.
Formu s upečeným korpusem důkladně (zespodu a ze strany) obalte alobalem. Poté korpus naplňte do ¾ připraveným krémem. Opatrně vložte do trouby a zakryjte alobalem i shora (pozor, ať si „nepřiplácnete“ alobal k povrchu náplně). Pečte přibližně 30 minut zakryté a poté odstraňte vrchní alobal a pečte zhruba dalších 10-15 minut, dokud povrch krému nezpevní. Střed by měl být stále trochu třaslavý (ovšem ne tekutý – podobně jako cheesecake). Vyndejte z trouby a nechte ho ve formě vychladnout na mřížce.
Když koláč dosáhne pokojové teploty, zabalte ho ve formě do potravinářské fólie a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.
Před podáváním oloupejte mandarinky a pomocí ostrého nože z nich okrájejte bílou vrstvu (lze oloupat jenom výraznější bílá vlákna a neokrajovat). Nakrájejte na tenké plátky a důkladně je osušte papírovou utěrkou. Na povrch vychlazeného koláče (a tartaletky) poskládejte plátky mandarinek, posypte krupicovým cukrem a pomocí flambovací pistole zkaramelizujte. Ihned podávejte.
Redakce Receptik.cz