Noky jsou po těstovinách dalším jídlem, které můj manžel zbožňuje. Přiznám se, že já je mám taky moc ráda, ale snažím se je z důvodu zachování zdravé linie moc nevyhledávat. Nicméně, pokud milujete bramborové noky, rozhodně si připravte i tyhle dýňové.

Ingredience (6 porcí)

Noky

  • 1,5 kg dýně Hokkaido
  • 750 g hladké pšeničné mouky
  • 2 vejce
  • 100 g parmazánu
  • 100 g rozpuštěného másla
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Postup

  1. Omytou dýni rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na větší kousky. Ty dejte na plech vystlaný pečícím papírem.
  2. Kousky dýně posolte, opepřete a zalijte olivovým olejem a dejte do trouby péct na 180 stupňů na 45 minut až do úplného změknutí.
  3. Kousky upečené dýně nechte vychladnout.
  4. Mezitím nastrouhejte parmazán najemno.
  5. Do mixovací nádoby od robotu vložte upečenou dýni, zasypte ji parmazánem, přidejte máslo a vejce a rozmixujte do hladkého pyré.
  6. Pyré přendejte do mísy, přidejte mouku a rukama zpracujte do celistvého těsta.
  7. Těsto rozdělte na 4 části, které pomocí rukou na pomoučené desce vyválejte do válečku.
  8. Nyní z válečku nakrájejte noky.
  9. Noky vařte ve vroucí osolené vodě. Jsou hotové, když vyplavou na hladinu.
  10. Buď je poté sceďte nebo vyjměte dírovanou naběračkou.

Omáčka

  • 600 g smetany ke šlehání (3 kelímky)
  • 1 cibule
  • 1 dcl bílého vína
  • sůl
  • pepř
  • 20 g másla
  • olivový olej
  • hrst bylinek dle chuti – pažitka, petrželka, bazalka, oregano, libeček

Postup

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno.
  2. V pánvi rozpusťte máslo spolu s trochou olivového oleje.
  3. Poté přidejte cibuli a orestujte ji.
  4. Přilijte víno, které nechte zredukovat a téměř vypařit.
  5. Nyní přilijte smetanu, přidejte trochu soli, čerstvě mletý pepř a smetanu nechte provařit, aby se zredukovala a vznikla omáčka.
  6. Když je konzistence omáčková, přidejte nasekané bylinky a noky, které s omáčkou důkladně promíchejte.

Při servírování můžete každou porci posypat či ozdobit čerstvými bylinkami.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang