Recept na rychlé francouzské dušené kuře

Hlavní jídlaKuřecí maso
rychle-francouzske-dusene-kure-7954222

Tradiční francouzské dušené kuře, které se připravuje z hnědých kousků kuřete dušených ve smetanové omáčce z bílých hub. Jedná se o rustikální rodinné jídlo, které je dostatečně snadné na přípravu.

Ingredience

Kuře:

  • 4 kuřecí paličky
  • 4 kuřecí stehna s kůží a kostí
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 4 lžíce másla

Přísady na guláš:

  • 300 g bílých hub, pokud jsou malé, rozkrojte je na polovinu, pokud jsou velké, rozkrojte je na 4 až 6 dílků
  • 2 střední hnědé cibule , nakrájené na plátky široké 0,6 cm
  • 2 stroužky česneku, jemně mletého
  • 1 bobkový list
  • 3 snítky tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu)
  • 3 lžíce hladké/celozrnné mouky
  • 1/2 šálku bílého vína, nejlépe chardonnay
  • 3 šálky kuřecího vývaru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 2 lžíce petrželky, nasekané
  • 2/3 šálku zahuštěné smetany

Postup

  1. Kuře osušte papírovými utěrkami a posypte solí a pepřem.
  2. Na velké pánvi nebo v těžkém hrnci s pokličkou rozpusťte máslo na středním plameni.
  3. Přidejte kuřecí stehna kůží dolů a smažte je 4 až 5 minut dozlatova.
  4. Otočte je a 1 minutu opékejte z druhé strany, poté je vyjměte na talíř.
  5. Pak paličky co nejlépe opečte, asi 3 minuty z každé strany.
  6. Poté je vyjměte z pánve.
  7. Přidejte houby, cibuli, bobkový list a tymián.
  8. Vařte 5 minut, dokud houby lehce nezezlátnou – nebudou mít sytě zlatavou barvu.
  9. Přidejte česnek a 30 sekund míchejte.
  10. Přidejte mouku a vařte 1 minutu.
  11. Přidejte víno a kuřecí vývar.
  12. Míchejte a seškrabujte dno hrnce, aby se hnědé zbytky přichycené na pánvi rozpustily v omáčce.
  13. Kuře vraťte do omáčky kůží nahoru.
  14. Jakmile začne vařit, upravte teplotu tak, aby neustále bublala, ale ne prudce.
  15. Přikryjte pokličkou a vařte 10 minut.
  16. Odstraňte pokličku a nechte vařit dalších 20 minut.
  17. Kuře vyjměte na talíř.
  18. Přidejte smetanu a promíchejte.
  19. Jakmile se omáčka začne vařit, ochutnejte ji a podle potřeby dosolte.
  20. Kuře vraťte do omáčky a odstavte z plotny.
  21. Posypte petrželkou a podávejte.
  22. Tradičně se podává s bramborovou kaší nebo rýží.
  23. Můžete je také podávat s krátkými těstovinami, jako jsou penne, ziti nebo makaróny.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang