Je měkký, žvýkací a plný lepivých čokoládových kousků. Zamilujete si, jak je tento dort univerzální, protože ho můžete ozdobit a přizpůsobit jakékoli příležitosti! Připravte si ho na příští narozeniny nebo oslavu.
Rady na přípravu receptu
- Dbejte na to, aby byl hnědý cukr měkký a vlhký, aby byly sušenky co nejlepší.
- Do těchto sušenek můžete použít své oblíbené čokoládové lupínky. Chcete-li si je ještě vylepšit, nahraďte polovinu čokoládových lupínků arašídovým máslem, karamelovými lupínky nebo máslovými lupínky.
- Pokud byste chtěli sušenkový dort připravit na Valentýna, Halloween, Vánoce a další příležitosti, můžete použít i barevné M&M’s bonbóny.
- Vejce pokojové teploty se do máslové směsi vmísí rovnoměrněji. Vejce vložte na několik minut do mísy s teplou vodou. Tím se rychle zahřeje na pokojovou teplotu, pokud jste je zapomněli vyndat z lednice předem.
- Před vyjmutím je třeba nechat dort vychladnout. Pokud se pokusíte dort vyjmout příliš brzy, může se rozbít. Jakmile je ztuhlý, můžete ho snadno obrátit dnem vzhůru a vyjmout.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 20 minut
- Celkem: 40 minut
- Počet porcí: 8 porcí
Ingredience
Na sušenkový základ:
- 210 g hrnku hladké mouky
- ¾ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 113 g změklého másla
- 165 g hrnku světlého hnědého cukru
- 50 g krystalového cukru
- 1 velké vejce
- 2 a ½ lžičky vanilkového extraktu
- 270 g čokoládových lupínků a další na posypání
Na polevu:
- 85 g změklého másla
- 150 g prosátého moučkového cukru
- 3 lžíce kakaového prášku
- 2 lžíce mléka
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- posypky
Ingredience
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vymažte dortovou formu.
- Do středně velké mísy prosejte mouku, jedlou sodu a sůl.
- Ve velké míse vyšlehejte máslo do hladka.
- Přidejte cukry a šlehejte na střední rychlost, dokud nebude směs hladká a dobře spojená, asi 2 minuty.
- Přidejte vejce a vanilku.
- Šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Při nízkých otáčkách přidejte mouku a šlehejte, dokud se nespojí.
- Vmíchejte čokoládové lupínky.
- Do připravené dortové formy natlačte rovnoměrnou vrstvu těsta na sušenky.
- V případě potřeby posypte dalšími čokoládovými lupínky.
- Pečte 20 až 25 minut nebo dokud sušenky lehce nezhnědnou a na povrchu se nezdají být suché.
- Nechte zcela vychladnout.
Na čokoládovou polevu:
- V míse vyšlehejte máslo do hladka.
- Přidejte moučkový cukr, kakao, mléko a vanilku.
- Šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se nespojí, asi 2 minuty.
- Zvyšte rychlost na střední a šlehejte, dokud nebude hmota lehká a nadýchaná, asi 2 minuty.
- Přeneste do zdobicího sáčku opatřeného ozdobnou špičkou.
- Okraj sušenky potřete polevou. V případě potřeby ozdobte posypem.