Tyto velké sušenky připomínající dort jsou plné vanilkové chuti a mají velmi jemnou strukturu a jsou přelité hustou vanilkovou a čokoládovou polevou.
Řekněte mi o těchto černobílých sušenkách
- Textura: Jsou to velmi měkké a dortové sušenky s hustou krémovou polevou. Díky kombinaci kakaového prášku a mléka je poleva řidší.
- Chuť: Sušenka samotná má chuť základního vanilkového dortu, ale hvězdou je zde poleva. Hustá, sladká a samozřejmě s vanilkovou a čokoládovou příchutí.
- Snadnost: Nenechte se zastrašit. Tento recept na černobílé sušenky je mnohem jednodušší, než vypadá. Budete potřebovat několik speciálních ingrediencí, jako je kukuřičný sirup a zakysaná smetana, ale zbytek ingrediencí už pravděpodobně máte ve spíži.
- Čas: Příprava trvá jen asi 25 minut, ale je třeba nechat polevu ztuhnout, aby se nespojily.
Co funguje a co ne?
- Hladká mouka: Hrubá mouka způsobí, že se sušenky rozdrobí. Nejlepších výsledků dosáhnete, když použijete hladkou mouku.
- Sůl: Sušenky můžou být pro někoho příliš sladké. Můžete zvýšit sůl na 1/4 lžičky což pomůže sladkost vyvážit.
- Zakysaná smetana: Tato ingredience vytváří ikonickou texturu. Reaguje také s jedlou sodou, aby se sušenky dostatečně nadzvedly. (Budete potřebovat také prášek do pečiva.
Příprava
- Příprava: 25 minut
- Vaření: 18 minut
- Celkem: 2 hodiny
- Počet porcí: 12 velkých sušenek
Ingredience
- 219 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 145 g másla, změklého na pokojovou teplotu
- 200 g krystalového cukru
- 1 velké vejce, pokojové teploty
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 80 g plnotučné zakysané smetany
Poleva:
- 660 g prosátého moučkového cukru
- 105 ml plnotučného mléka
- 2 lžíce kukuřičného sirupu
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli
- 15 g holandského kakaového prášku
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vyložte 2 plechy pečícím papírem.
- Mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl prošlehejte ve střední míse.
- Odstavte.
- Vyšlehejte máslo a cukr při středně vysokých otáčkách do hladké a krémové konzistence asi 2 minuty.
- Přidejte vejce a vanilkový extrakt a šlehejte při vysoké rychlosti, dokud se nespojí, asi 1 minutu.
- Snižte rychlost a přidejte suché přísady ve třech dávkách, střídavě se zakysanou smetanou.
- Vše šlehejte na nízkém stupni, dokud se nespojí a nezůstanou žádné kapsy z mouky.
- Těsto je extrémně husté.
- Pomocí vymaštěného šálku y nakapejte kopečky těsta 10 cm od sebe na připravené plechy.
- Pečte 16-18 minut nebo dokud okraje lehce nezhnědnou.
- Nechte je před poléváním zcela vychladnout.
- Ve středně velké míse vyšlehejte moučkový cukr, 6 lžic mléka, kukuřičný sirup, vanilkový extrakt a sůl.
- Přendejte 1 šálek do samostatné mísy, přidejte zbývající lžíci mléka a kakaový prášek.
- Šlehejte, dokud se nespojí.
- Polovinu sušenek potřete vanilkovou polevou – plochou stranou.
- Dejte na 15 minut do lednice, aby se polevy vzájemně nepropíjely.
- Druhou stranu sušenek potřete čokoládovou polevou a před podáváním ji nechte asi 1 hodinu zcela ztuhnout.
- Sušenky vydrží čerstvé ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě 2 dny nebo v lednici až 1 týden.