Tyto lahodné francouzské tousty si připravte den předem a o snídani nebo brunch máte postaráno. A navíc je to jednodušší, než smažit jednotlivé francouzské tousty.
Ingredience
- 1 bochník bílého francouzského chleba, nebo briošky
- 224 g smetanového sýra v kostce, změklého na pokojovou teplotu
- 15 g moučkového cukru
- 3 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 8 velkých vajec
- 540 ml plnotučného mléka
- 3/4 lžičky mleté skořice
- 133 g světlého hnědého cukru
Drobenka
- 70 g hnědého cukru
- 40 g hladké mouky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 85 g másla, studeného a nakrájeného na kostky
Volitelně k servírování
- javorový sirup nebo moučkový cukr
Postup
- Zapékací misku vymažte máslem. Chléb nakrájejte na kostičky o velikosti asi 3 cm. Polovinu kostek rozložte do připravené formy.
- Smetanový sýr vyšlehejte, dokud nebude zcela hladký. Do směsi zašlehejte moučkový cukr a 1/4 lžičky vanilkového extraktu. Na pečivo nakapejte náhodné lžíce sýrové směsi a navrch nasypte zbývající pečivo.
- Vejce, mléko, skořici, hnědý cukr a zbývající vanilku šlehejte, dokud nebudou žádné hrudky hnědého cukru. Rovnoměrně nalijte na pečivo.
- Formu pevně přikryjte plastovou fólií a dejte do chladničky nejméně na 3-4 hodiny a maximálně na 24 hodin. Nejlepší je přes noc.
- Předehřejte troubu na 177 °C a vyndejte zapékací misku z chladničky.
- Připravte si drobenku. Ve středně velké míse prošlehejte hnědý cukr, mouku a skořici a vmíchejte studené máslo nakrájené na kostky. Drobenkou rovnoměrně posypte namočené pečivo.
- Pečte nezakryté 45-55 minut nebo dokud není povrch zlatavě hnědý.
- Volitelně pokapejte javorovým sirupem nebo posypte moučkovým cukrem. Podávejte teplé.