vlacny-cokoladovy-dort

Tento lehký a vláčný dort s máslovým krémem připravte na rodinnou oslavu a zaručeně budete slavit úspěch.

Ingredience

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 3/4 hrnku kakaa
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 hrnek řepkového oleje
  • 1 hrnek uvařené kávy
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na polevu

  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1/2 hrnku změklého másla
  • 1/2 hrnku ztuženého tuku
  • 1 hrnek cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 až 4 lžíce posypky (volitelně)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte a vysypte moukou dvě kulaté formy na pečení.
  2. Suché přísady prosejte do velké mísy. Přidejte olej, kávu a mléko; míchejte při střední rychlosti 1 minutu. Přidejte vejce a vanilku a šlehejte ještě 2 minuty. Nalijte do připravených forem.
  3. Pečte, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, 25-30 minut. Před vyjmutím na drátěné mřížky nechte korpusy 10 minut vychladnout.
  4. Mezitím v malém hrnci vyšlehejte mouku s mlékem do hladka. Přiveďte k varu na mírném ohni, vařte a míchejte, dokud nezhoustne, 1-2 minuty.
  5. Přelijte do malé misky. Přikryjte a nechte v chladničce vychladnout.
  6. Ve velké míse šlehejte máslo, ztužený tuk, cukr a vanilku do krémové konzistence 3-4 minuty. Přidejte vychlazenou mléčnou směs a šlehejte 10 minut. Podle potřeby vmíchejte posypku.
  7. Polevu natřete na korpusy, na vrchní část a boky dortu. Můžete posypat kakaem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang