Tento bezlepkový banánový chléb je velmi vlhký, snadno se připravuje a je plný banánové chuti. Kromě banánového chlebu můžete zkusit bezlepkovou banánovou bábovku.
Ingredience
- 2 velmi zralé banány, rozmačkané (1 šálek)
- ½ šálku kokosového cukru nebo běžného cukru
- ⅓ šálku extra panenského olivového oleje, více na potření
- ¼ šálku mandlového mléka
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a ½ šálku bezlepkové univerzální mouky na pečení
- ½ šálku mandlové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky mořské soli
- ½ lžičky skořice
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- ½ šálku nasekaných vlašských ořechů plus 2 polévkové lžíce na posypání
- 1 a ½ lžíce ovesných vloček na posypání
Recept je na 8 porcí.
Postup
- Předehřejte troubu na 177 °C.
- Vyložte bochníkovou formu o rozměrech 23×13 cm pečícím papírem a lehce vymažte kratší strany formy, kde se papír nedotýká.
- Ve velké míse smíchejte rozmačkané banány s cukrem, olejem, mlékem, vejci a vanilkou a šlehejte, dokud se nespojí.
- Ve střední míse smíchejte mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek.
- Suché přísady přidejte do mísy s mokrými přísadami a míchejte, dokud se nespojí, a poté vmíchejte vlašské ořechy.
- Nalijte do připravené formy a posypte nasekanými vlašskými ořechy a ovesnými vločkami.
- Pečte 42 až 48 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde z větší části čistá.