Krevetová quesadilla. Moučné tortilly opečené s rozdrobeným sýrem Monterey Jack a krevetami na pánvi s cibulí, koriandrem a avokádem.
Ingredience
- 1/4 kg středně velkých syrových krevet, oloupaných a zbavených jadérek.
- 1/4 lžičky chipotle prášku
- špetka soli
- špetka mletého černého pepře
- 1 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
- 2 a 1/2 lžičky extra panenského olivového oleje (rozdělit, 2 lžičky a 1/2 lžičky)
- 1 lžíce nakrájené červené cibule
- 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru a další na ozdobu
- sůl a pepř
- 2 středně velké moučné tortilly
- 1/2 šálku rozdrobeného sýra Monterey Jack
- 1/4 avokáda nakrájeného na plátky
- zakysaná smetana nebo crema fresca
Postup
- Vložte krevety do malé misky s 1/4 lžičky prášku z chilli papriček, špetkou soli, špetkou pepře a lžící limetkové nebo citronové šťávy.
- Nechte 10 minut odstát.
- Poté šťávu slijte.
- V pánvi, která se relativně nepřipaluje (dobře se hodí litinová pánev), rozehřejte na středně vysoké teplotě několik lžiček olivového oleje.
- Přidejte krevety, opečte je půl minuty z každé strany a vyjměte je do mísy.
- Krevety by neměly být úplně propečené. V dalším kroku se budou dále vařit.
- Poté utřete pánev papírovými utěrkami.
- Přidejte malé množství olivového oleje (asi 1/2 lžičky, můžete použít i máslo) a pánev rozehřejte na střední teplotu.
- Na pánev položte jednu moučnou tortillu.
- Tortillu několikrát otočte, mezi jednotlivými otočeními uplyne 10 sekund. V tortille by se měly začít tvořit vzduchové kapsy.
- Tortillu vyjměte a zopakujte to s druhou tortillou. Druhou tortillu nechte na pánvi a snižte teplotu na střední.
- Tortillu posypte strouhaným sýrem.
- Na sýr rozložte krevety.
- Přidejte nasekanou cibuli a koriandr.
- Navrch položte druhou tortillu.
- Když je spodní tortilla pěkně opečená a sýr se začíná rozpouštět, quesadillu otočte.
- Když je spodní tortilla dostatečně opečená, vyjměte ji z pánve.
- Místo dvou tortill můžete také použít jen jednu tortillu a přeložit ji přes sebe jako omeletu.
- Quesadillu nakrájejte na trojúhelníky. Rozkrojte ji jako koláč na šest dílů (dobře se k tomu hodí kolečko na pizzu).
- Položte na servírovací talíř.
- Podávejte s plátky avokáda a zakysanou smetanou.
- Ozdobte nasekaným čerstvým koriandrem.
- Na vše vymačkejte trochu limetkové šťávy.