Tenhle recept není úplně obvyklá chuť. Ale dobrý to je a vegani vám za to urvou ruce teda asi neurvou, ale to jen proto, že budou chtít, abyste jim upekli zase tuhle bábovku splňující pravidla pro veganskou stravu. A pokud je na vás už moc divoká, střihněte si třeba citronovo-makovou nebo brusinkovou.
TIP: Zkuste také veganský cupcake recept, který je velice snadný na přípravu.
Bezlepková bábovka – recept na skořicovo-kakaovou bábovku s kaki
Připravte si jednoduchou skořicovou bábovku bez oleje, lepku i laktózy. Tato pochoutka je zdravější i díky faktu, že se jedná o bábovku bez cukru. Můžete připravit i variantu bábovky bez prášku do pečiva, my však doporučujeme ho použít.
TIP: Nemáte chuť na bábovku? Vyzkoušejte ostatní recepty na bezlepkové moučníky a podávejte k nim lahodnou kávu cortado.
Ingredience na bezlepkovou bábovku
- 125 ml oleje
- 3 lžíce stévie (nebo více, záleží na vás)
- 1 zralé kaki (nebo banán)
- 180 g hladké pohankové mouky
- 50 g kokosové mouky
- 1 lžíce kakaa (+ 1 lžička na mramorování, pokud chcete)
- 1 lžička skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 250 ml mandlového mléka
- tekutina slitá z 1 plechovky cizrny
- špetka soli
Postup na bezlepkovou bábovku
- Troubu předehřejte na 180° C. Pokud je třeba, vytřete menší formu na bábovku olejem a vysypte pohankovou krupicí. Pokud důvěřujete její nepřilnavé vrstvě, není to třeba.
- Olej, stévii a dužinu kaki vyšlehejte do světlé pěny. Pohankovou i kokosovou mouku, lžíci kakaa, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu smíchejte a prosejte přes síto, abyste odstranili hrudky.
- Do směsi oleje, stévie a kaki po částech zašlehejte moučnou směs a mandlové mléko. Z tekutiny z plechovky cizrny a špetky soli vyšlehejte sníh a ručně ho zapracujte do těsta.
- Pokud chcete vytvořit mramorovou bábovku, odeberte 3 lžíce těsta, vmíchejte do něj lžičku kakaa. Do formy vlijte polovinu světlejšího těsta, na to lžící rozdělte těsto tmavší a párkrát projeďte cikcak párátkem, abyste vytvořili mramorování, a zalijte zbytkem světlejšího těsta. Nebo jednoduše nalijte všechno těsto rovnou do formy.
- V obou případech pečte 40 až 50 minut. V případě, že se vám povrch zdá příliš tmavý, můžete přikrýt bábovku alobalem. Dokonalé propečení vyzkoušejte zapíchnutím špejle do těsta.
- Pokud je po vytažení obalená mokrým těstem, pokračujte v pečení. Pokud je suchá nebo s pár drobečky, máte upečeno.
- Po vytažení z trouby nechte bábovku 15 minut chladnout ve formě a poté jí vyklopte na talíř a nechte dokonale vychladnout.
Skořicová bábovka bez vajec a mléka – recept
Elegance tohoto dortu spočívá v krásných jemných skořicových vírech, které procházejí středem.
Vegetariánské bezvaječné dorty jsou velmi často bledou verzí skutečných dortů. Obvykle jsou tvrdé, bez chuti, někdy těstovité, podivně mastné a s nepříjemnou pachutí kvůli všem umělým přísadám. Tento dort však nic takového nemá.
Má krásnou drobenku, vláčnou vzdušnou strukturu a chuť, která může snadno konkurovat většině dortů s vejci. Příprava bábovky zabere 40 minut.
TIP: Vyzkoušet můžete také nejlepší olejovou bábovku.
Ingredience na skořicovou bábovku bez vajec a mléka
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 šálku oleje
- 3/4 hrnku rostlinného jogurtu/tvarohu
- 1/2 hrnku mléka + 1/2 lžičky octa
- 3/4 hrnku cukru (nebo pouze 1/2)
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce skořicového prášku
- 2 lžíce hnědého cukru
Postup přípravy bábovky bez mléka a vajec
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Smíchejte ocet a mléko a nechte 10 minut odležet. Smíchejte prášek do pečiva, sodu a mouku.
- V míse smíchejte všechny mokré přísady – jogurt, olej, vanilkový extrakt, mléko s octem a cukrem.
- Poté vezměte polovinu moučné směsi a dobře promíchejte s mokrými přísadami. Jakmile se spojí, přidejte zbytek a promíchejte.
- V jiné malé misce smíchejte skořici a hnědý cukr dohromady.
- Do připravené formy nalijte ¼ těsta. posypte 1 lžičkou skořicového cukru. Lžící přelijte ¼ těsta a opět posypte 1 lžičkou skořicového cukru. Postup opakujte, dokud těsto neskončí. posypte ho zbylým skořicovým cukrem.
- Pečte 20 minut při 180 °C odkryté trouby, přikryjte alobalem a pečte dalších 10 minut. Vyzkoušejte koláč špejlí, pokud vyjde čistý (nebo s drobenkou), vyjměte jej z trouby, pokud ne, pečte ještě 5-8 minut.
- Koláč nechte vychladnout a podávejte.
TIP: Vyzkoušejte místo skořicové bábovky recept na tvarohovou bábovku, tvarohovou bábovku bez vajec, nejlepší makovou bábovku, nebo hrnkovou bábovku bez mléka.
Bezlepková banánová bábovka – recept
Tato úžasná bezlepková bábovka je dokonalou pochoutkou uprostřed týdne: neuvěřitelně snadná na přípravu a díky přidání rostlinného másla, světle hnědého cukru, nasekaných pekanových ořechů a čokolády do těsta prostě překypuje chutí.
Tvarohová poleva s rostlinným máslem je naprostým zjevením a povyšuje tento jednoduchý bezlepkovou bábovku na zcela novou úroveň lahodnosti.
TIP: Banán nemusíte použít pouze pro přípravu bábovky, ale můžete připravit třeba banánové lívance nebo banánové palačinky.
Ingredience na bezlepkovou banánovou bábovku
Na těsto:
- 220 g (1 hrnek) rozmačkaných banánů (2 střední banány)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 200 g (1 a ¾ tyčinky) nesoleného rostlinného másla
- 125 g (½ hrnku + 2 lžíce) světle hnědého měkkého cukru
- 2 střední vejce, pokojová teplota
- 100 g (⅓ šálku + 1 ½ lžíce) plnotučného rostlinného jogurtu, pokojová teplota
- ½ lžičky vanilkové pasty (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
- 225 g (1 a ¾ šálku + 2 lžíce) směsi hladké bezlepkové mouky
- 50 g (½ hrnku) mandlové mouky plus další na vysypání bábovkové formy
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- ¾ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky xantanové gumy
- ¼ lžičky soli
- 90 g mléčné a/nebo hořké čokolády nebo nasekané čokolády
- 80 g (⅔ hrnku) nasekaných pekanových ořechů a další na ozdobu
Na polevu:
- 100 g (¾ hrnku + 1 lžíce) moučkového cukru
- 45 g (3 lžíce) rostlinného smetanového sýra („tvaroh“), pokojová teplota
- 15 g (1 lžíce) rostlinného mléka, pokojová teplota
- ½ lžičky vanilkové pasty (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
Postup bezlepkové banánové bábovky
- Nastavte rošt trouby do střední polohy, předehřejte troubu na 180 °C a vymažte máslem formu na buchty o objemu 10 hrnků. Formu můžete také vysypat směsí bezlepkové mouky, zejména pokud jste alergičtí na ořechy. Mandlová mouka díky vyššímu obsahu tuku opravdu pomáhá dostat buchtu z formy rychle, čistě a vcelku.
- Rozmačkané banány smíchejte s citronovou šťávou (aby se zabránilo oxidaci a hnědnutí) a dejte stranou.
- Máslo opečeme: přidejte máslo do hrnce (nejlépe se světlým vnitřkem, aby bylo vidět, že máslo mění barvu) a za častého míchání ho vařte na středním plameni celkem 8-10 minut.
- Máslo se nejprve rozpustí a poté začne bublat a pěnit. Nakonec se zbarví do jantarové barvy. Na dně hrnce by měly být vidět skvrny tmavě hnědé/jantarové barvy (to jsou zkaramelizované mléčné sušiny).
- Odstavte z ohně, přepuštěné máslo přelijte do samostatné mísy a nechte vychladnout, dokud není teplé.
- Do velké mísy přidejte asi 150 g (asi ¾ hrnku + 1 lžíci) přepuštěného másla. Zbytek (asi 1 a ½ – 2 lžíce) si nechte na polevu. Přidejte světle hnědý měkký cukr, vejce, jogurt a vanilku k máslu a pomocí velké balónové metly je šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Přidejte rozmačkané banány a dobře prošlehejte, dokud se nespojí.
- Do samostatné mísy prosejte směs bezlepkové mouky, mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, xantanovou gumu a sůl. Přidejte suché přísady k mokrým a dobře je prošlehejte, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek mouky.
- Přidejte čokoládové lupínky a nasekané pekanové ořechy a pomocí dřevěné lžíce nebo gumové stěrky je vmíchejte do těsta, dokud nebudou rovnoměrně rozděleny. Přeneste těsto do připravené formy. Poklepejte formou o pracovní desku, aby se těsto vyrovnalo a aby se usadilo ve všech drážkách bábovkové formy.
- Pečte při teplotě 180 °C asi 50-52 minut nebo dokud těsto dobře nevykyne, nezíská zlatohnědou barvu a zapíchnuté párátko nevyjde čisté nebo s několika vlhkými drobky.
- Pokud vrchní část koláče začne příliš rychle hnědnout, přikryjte ho alobalem (lesklou stranou nahoru) a pokračujte v pečení, dokud nebude hotový.
- Nechte koláč v bábovkové formě asi 15 minut vychladnout a poté jej opatrně vyklopte z formy na drátěnou mřížku, aby zcela vychladl.
- Pokud rezervované přepuštěné máslo vychladlo a ztuhlo, znovu ho krátce ohřejte buď v mikrovlnné troubě, nebo v hrnci na plotně. Máslo smíchejte s ostatními přísadami na polevu, dokud nezískáte hladkou, hustou a řídkou polevu, která hustě pokryje hřbet lžíce.
- V této fázi můžete konzistenci polevy snadno upravit přidáním většího množství mléka (pokud chcete, aby byla řidší) nebo přidáním většího množství moučkového cukru (aby byla hustší).
- Vychladlou buchtu přeneste na vybraný servírovací/dezertní talíř a pokapejte ji polevou.
- Zdobte nasekanými pekanovými ořechy, dokud je poleva na dotek ještě mokrá, a poté ji nechte při pokojové teplotě asi 30 minut ztuhnout (na povrchu mírně vyschne, takže už nebude na dotek mokrá), než ji nakrájíte a budete podávat.
TIP: V uzavřené nádobě na suchém a chladném místě vydrží banánový dort 3-4 dny.