Koláč se peče s malým plastovým miminkem ukrytým uvnitř. Kdo získá kousek s miminkem, musí uspořádat další večírek. Nezapomeňte si koupit nové malé plastové miminko, abyste si mohli tento dort vychutnat naplno. Posypte ho fialovým, zeleným a zlatým cukrem nebo ozdobte celými pekanovými ořechy a kandovanými třešněmi.
Příprava
- Příprava: 45 minut
- Vaření: 30 minut
- Čas navíc: 3 hodiny
- Celkem: 4 hodiny 15 minut
- Počet porcí: 16 porcí
Co je královský koláč?
Je to koláč ve tvaru prstence, který je obvykle pokrytý polevou a posypaný žlutými a fialovými jedlými třpytkami nebo posypem. Dort tradičně obsahuje porcelánové nebo plastové dítě, které má přinést štěstí tomu, kdo ho dostane do svého kousku.
Ingredience
Těsto:
- 1 šálek mléka
- ¼ šálku másla
- ⅔ šálku teplé vody
- ½ šálku bílého cukru
- 2 balíčky sušeného droždí
- 2 vejce
- 1 a ½ lžičky soli
- ½ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 5 a ½ šálku mouky
Náplň:
- 1 šálek hnědého cukru
- ⅔ šálku nasekaných pekanových ořechů
- ½ hrnku hladké mouky
- ½ hrnku rozinek
- 1 lžíce mleté skořice
- ½ šálku rozpuštěného másla
Poleva:
- 1 šálek moučkového cukru
- 1 lžíce vody
- 1 plastová panenka
Postup
- Mléko spařte na mírném ohni.
- Odstavte z ohně a vmíchejte máslo.
- Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu.
- Ve velké míse smíchejte teplou vodu, 1 lžíci bílého cukru a droždí.
- Nechte stát, dokud nevznikne krém, asi 10 minut.
- Přidejte vychladlou mléčnou směs ke směsi droždí a zašlehejte vejce.
- Vmíchejte zbývající bílý cukr, sůl a muškátový oříšek.
- Do směsi mléka a vajec zašlehejte po jednom hrnku mouku.
- Jakmile se těsto spojí, vyklopte ho na lehce pomoučněný povrch a hněťte, dokud nebude hladké, asi 8 až 10 minut.
- Těsto vložte do lehce olejem vymazané mísy.
- Otočte, aby se obalilo.
- Přikryjte ho vlhkou utěrkou nebo fólií a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, asi 2 hodiny.
- Po vykynutí těsto propíchejte a rozdělte na polovinu.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Vymažte 2 plechy na sušenky nebo je vyložte pečícím papírem.
- V míse smíchejte hnědý cukr, pekanové ořechy, mouku, rozinky a skořici.
- Nahoru nalijte rozpuštěné máslo a promíchejte, dokud se hmota nerozpadne.
- Každý kousek těsta rozválejte na obdélník 25×40 cm.
- Těsto rovnoměrně potřeme náplní a pevně srolujeme jako roládu, přičemž začneme na širší straně.
- Konce každého rohlíku spojte k sobě a vytvořte 2 oválné kroužky.
- Každý kroužek položte na připravený plech.
- Pomocí nůžek udělejte v 1/3 výšky kroužků zářezy v intervalech 2,5 cm.
- Nechte kynout na teplém místě, dokud se nezdvojnásobí, asi 45 minut.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud špejle nevyjde čistá, asi 30 minut.
- Kontrolujte, zda je koláč propečený.
- V misce rozmíchejte cukr a vodu do hladka.
- Panenku zatlačte na dno jednoho teplého koláče.
- Oba teplé koláče pokapejte polevou.
TIP: Nezapomeňte každého upozornit, aby si svůj kousek dortu zkontroloval, než ho začne jíst. Chcete-li být obzvlášť opatrní, použijte plastovou hračku dítěte, která je příliš velká na to, aby se dala spolknout, nebo do dortu schovejte klín pomeranče.