Recept na karamelový cheesecake

DezertyKoláče a buchty
karamelovy-cheesecake-1008286

Tento bohatý a krémový karamelový cheesecake je úžasný dezert, který se skvěle hodí na svátky. Tento cheesecake je plný karamelu, čokolády a pekanových ořechů a má čokoládovou sušenkovou krustu. Určitě bude mít velký úspěch a všichni budou chtít, abyste ho udělali znovu.

Rady na přípravu tohoto receptu

Nepodléhejte pokušení otevřít troubu a podívat se. Horký vzduch by unikl a studený vzduch z kuchyně by se mohl dostat do trouby a způsobit vyfouknutí nebo popraskání cheesecaku.

Způsobili jste nešťastnou náhodou prasklinu na vrchní části cheesecaku? Jednoduše ji zasypte dalšími nasekanými pekanovými ořechy a karamelem.

Chcete-li sýr zahřát na pokojovou teplotu, nechte ho večer předtím odležet nebo ho ohřejte v mikrovlnné troubě po dobu 20 sekund na 50 % výkonu.

Stejně jako smetanový sýr se i vejce lépe vmíchají do těsta, když mají pokojovou teplotu. Vejce vložte na několik minut do mísy s teplou vodou. Tím se rychle zahřeje na pokojovou teplotu, pokud jste je předtím zapomněli vyndat z lednice.

Nepečte, dokud není střed pevný, protože při chladnutí se stále zpevňuje. Zda je želví cheesecake upečený, poznáte tak, že jemně zatřesete formou. Pokud je střed cheesecaku trochu houpavý, je hotový.

Pro krásné a čisté plátky prohánějte nůž mezi řezy pod horkou vodou.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina 30 minut
  • Celkem: 6 hodin
  • Počet porcí: 8 porcí

Ingredience

Na těsto:

  • 20 čokoládových sušenek, například Oreo.
  • ½ hrnku půlek pekanových ořechů
  • ¼ šálku rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 4 x 220 g kostek smetanového sýra pokojové teploty
  • 1 šálek hnědého cukru
  • ¼ šálku plus 2 lžičky hladké mouky
  • 2 lžíce tučné smetany
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 velká vejce pokojové teploty
  • ½ hrnku čokoládových lupínků rozpuštěných a vychlazených
  • ½ šálku karamelu
  • ½ hrnku nasekaných pekanových ořechů

Na polevu:

  • 1 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 lžíce čokoládových lupínků
  • 2 lžíce karamelu
  • 2 lžíce nasekaných pekanových ořechů

Postup

  1. Předehřejte troubu na 163 °C.
  2. Vymažte formu na pečení.

Na těsto:

  1. V kuchyňském robotu rozmixujte ušenky a pekanové ořechy na jemno (asi 30 sekund).
  2. Vložte je do středně velké mísy a vmíchejte rozpuštěné máslo, dokud se dobře nespojí.
  3. Směs vtlačte na dno připravené formy.
  4. Během přípravy náplně nebo alespoň 30 minut nechte v lednici.

Na náplň:

  1. V míse stojanového mixéru s nástavcem s pádly šlehejte smetanový sýr a cukr na střední rychlost, dokud nebude hladký a nadýchaný, asi 2 až 3 minuty.
  2. Přidejte 1/4 hrnku mouky, smetanu a vanilku.
  3. Šlehejte na středním stupni, dokud nebude hmota hladká, asi 1 minutu.
  4. Přidejte vejce, jedno po druhém, po každém přidání dobře vyšlehejte.
  5. Odeberte 1 hrnek těsta a dejte ho do malé misky.
  6. Do těsta vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.
  7. V jiné malé misce vyšlehejte karamel a zbývající 2 lžičky mouky.
  8. Vmíchejte nasekané pekanové ořechy.
  9. Karamelovou směs rozetřete v rovnoměrné vrstvě na vychladlý korpus.
  10. Čokoládové těsto rozetřete v rovnoměrné vrstvě na karamelovou směs.
  11. Na čokoládovou náplň opatrně lžící naneste hladké těsto a povrch uhlaďte.
  12. Přiveďte k varu 8 šálků vody.
  13. Velký pekáč nebo zapékací misku postavte na spodní rošt trouby a opatrně ji do poloviny naplňte vroucí vodou.
  14. Tvarohový koláč položte na prostřední rošt.
  15. Pečte 75 až 90 minut nebo dokud se okraje těsta mírně neodlepí.
  16. Pokud se vám zdá, že vrchní část koláče hnědne příliš rychle, přikryjte jej po 60 minutách fólií.
  17. Vyjměte jej z trouby a nechte 1 hodinu chladnout.
  18. Odkrytý nechte v lednici odležet nejméně 4 hodiny a maximálně 2 dny.

Na polevu:

  1. V malé misce vhodné do mikrovlnné trouby zahřívejte smetanu 15 až 30 sekund nebo dokud se nezapaří.
  2. Přidejte čokoládové lupínky a nechte několik minut stát.
  3. Míchejte, dokud není hmota hladká.
  4. Opatrně přejeďte nožem po okraji pánve, aby se cheesecake uvolnil.
  5. Odstraňte boky formy a přeneste cheesecake na dortový talíř.
  6. Cheesecake pokapejte rozpuštěnou čokoládou a karamelem. Posypte pekanovými ořechy.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang