Základ tohoto receptu je pikantní a trochu sladká marináda masa. Díky ní jsou kotlety zlatavé a lepkavé, nikoli bledé a mdlé. Brambory můžete nahradit jinou pečenou zeleninou.
Ingredience
Na marinádu
- 1 lžička worcestrové omáčky
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce olivového oleje (nebo rostlinného)
- 1 stroužek česneku, mletý
- 2 lžičky jablečného octa
Na kotlety
- 4 vepřové kotlety s kostí
- 800 g baby brambor, větší nakrájené na poloviny
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Promíchejte brambory s olejem, osolte a opepřete. Rozprostřete je na plech a vložte je na 15 minut do trouby.
- Mezitím v malé misce smíchejte ingredience na marinádu.
- Vepřové maso potřete z obou stran marinádou, přičemž si část nechte na opékání.
- Vyjměte plech z trouby. Brambory promíchejte a pak je přisuňte k okraji. Na plech položte vepřové maso a pečte 15 minut.
- Vyndejte plech z trouby, přepněte na gril a vepřové maso otočte, potřete marinádou, i po stranách. Opékejte 7-10 minut, dokud maso pěkně nezkaramelizuje.
- Vyjměte z trouby a seberte z plechu šťávu a potřete jí maso – to je klíčové pro chuť a barvu. Vraťte ho na pár minut pod gril, aby se dopeklo.
- Podávejte s upečenými bramborami a přelité zbývající šťávou z plechu a podle potřeby ozdobte petrželkou.