Tyto plněné papriky s rýží stojí za vyzkoušení. Devadesát čtyři procent všech plněných paprik se připravuje proto, že někde poblíž zbyla rýže. Tento recept můžete různě upravovat: bylinky, maso atd. Hodí se jakékoli mleté maso: jehněčí, vepřové nebo stejná směs klobásy a hovězího je fantastická.
Ingredience
- 6 paprik
- 3 šálky husté rajčatové omáčky
- ½ cibule nakrájené na velmi tenké plátky
- 1 šálek hovězího vývaru
- ¼ lžičky červených pepřových vloček
- 680 g libového mletého hovězího masa
- 1 a ½ šálku vařené rýže
- ½ šálku čerstvě nastrouhaného sýra Parmigiano-Reggiano
- ¼ šálku nasekané čerstvé plocholisté petrželky
- 4 stroužky česneku, mleté
- 2 lžičky soli
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžíce nasekané čerstvé ploché petrželky, rozdělená na části
Recept je na 6 porcí.
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů °C.
- Papriky rozkrojte 1,5 cm od horní části.
- Vyřízněte stonky a vršky dejte stranou.
- Z vnitřku paprik vyřízněte jádřinec a zbavte je semínek.
- Ze spodní části paprik odkrojte tenký plátek, aby papriky mohly stát vzpřímeně.
- Do dna paprik udělejte asi 4 malé otvory, aby mohla odtékat šťáva.
- Do pekáče o rozměrech 23×33 cm nalijte 2 a 1/2 šálku rajčatové omáčky.
- Přidejte cibuli, hovězí vývar a vločky červené papriky.
- Směs rovnoměrně rozprostřete po dně.
- Papriky postavte do misky ve svislé poloze.
- Ve velké míse smíchejte mleté hovězí maso, uvařenou rýži, sýr Parmigiano-Reggiano, 2 lžíce rajčatové omáčky, 1/4 šálku petrželky, česnek, sůl a černý pepř.
- Papriky lehce naplňte masovou směsí.
- Každou porci nádivky potřete 1 lžící rajčatové omáčky.
- Na papriky položte odložené vršky.
- Na papriky volně položte kousek pečícího papíru a misku pevně přikryjte fólií.
- Misku položte na plech na pečení.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud papriky mírně nezměknou, přibližně 1 hodinu.
- Odstraňte fólii a pečící papír.
- Pokračujte v pečení, dokud se masová náplň nepropeče a papriky nezměknou, tedy dalších 20 až 30 minut.
- Každou papriku posypte 1/2 lžičky petrželky a pokapejte lžící šťávy z pánve.