Tady je vánoční pochoutka, kterou děti rády pomohou vyrobit. Tento čokoládový špalíček/roláda (neboli bûche de Noël) s neobvyklou mátovou náplní je působivým svátečním dezertem.
Ingredience
Na dort:
- 3 vejce
- 85 g zlatého moučkového cukru
- 85 g hladké mouky (mínus 2 lžíce)
- 2 lžíce kakaového prášku
- ½ lžičky prášku do pečiva
Na náplň a polevu:
- 50 g másla plus další na plech
- 140 g hořké čokolády nalámané na čtverečky
- 1 lžíce zlatého sirupu
- 284 ml hrnku dvojité smetany
- 200 g prosátého moučkového cukru
- 2-3 extra silné máty, rozdrcené (nepovinné)
- moučkový cukr a větvičky cesmíny na ozdobu – před podáváním je třeba odstranit bobule.
Recept je na 8 porcí.
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Formu na švýcarské rohlíky o rozměrech 23 x 32 cm vyložte máslem a pečícím papírem na pečení.
- Vejce a zlatý moučkový cukr šlehejte elektrickým šlehačem asi 8 minut, dokud nebudou husté a krémové.
- Smíchejte mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva a pak je prosejte na vaječnou směs.
- Velmi opatrně přeložte a nalijte do formy.
- Vyklopte formu ze strany na stranu, aby se směs rozprostřela do rohů. Pečte 10 minut.
- Na pracovní plochu položte list pečícího papíru na pečení.
- Když je koláč hotový, vyklopte ho na pečící papír, odlepte podkladový papír a koláč srolujte od nejdelšího okraje papírem dovnitř.
- Nechte vychladnout.
- Pro přípravu polevy rozpusťte máslo a hořkou čokoládu společně v misce nad hrncem s horkou vodou.
- Sundejte z ohně a vmíchejte zlatý sirup a 5 lžic dvojité smetany.
- Do hladké hmoty zašlehejte moučkový cukr.
- Zbývající dvojitou smetanu šlehejte, dokud nebude držet tvar.
- Rozbalte dort, potřete ho krémem, posypte rozdrcenými extra silnými mátami, pokud je používáte, a pak ho opět opatrně srolujte do špalíku.
- Z jednoho konce špalku ukrojte silný šikmý plátek.
- Zvedněte špalek na talíř a naaranžujte plátek na straně s diagonálním řezem proti dortu, aby vznikla větev.
- Poleno a větev potřete polevou (konce nezakrývejte) a vidličkou naznačte polevu, abyste dosáhli efektu kůry stromu.
- Posypte neprosátým moučkovým cukrem, aby připomínal sníh, a ozdobte cesmínou.